Бившият ректор на УНСС, а сега депутат от АБВ проф. Борислав Борисов, поемa комисията по култура и медии вместо Бинев

След като подаде оставка като председател на парламентарната комисия по култура и медии, Слави Бинев ще оглави постоянната комисия по младежта и спорта на Народното събрание, научи "24 часа" от отлично осведомени.

Проф. Борислав Борисов

Бившият ректор на УНСС, а сега депутат от АБВ проф. Борислав Борисов, поема комисията по култура и медии вместо Бинев. 

Представители на управляващите групи в парламента се събрали неофициално, за да измислят как да излязат от нестихващите протести на гилдиите заради Бинев. И взели политическо решение да разменят Бинев и Борисов. В момента професорът оглавява комисията по младежта и спорта.

Христо Мутафчиев

Предложението за размяната лансирал председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, "Направих го в духа на взаимния компромис. Чисто процедурно това е единственото възможно решение и е победа на нашата кауза Бинев да не оглавява културата. Когато депутатите гласуват смяната, бих предложил на проф. Борисов, който е много интелигентен човек, да намери начин да приобщи цялата студентска общност, част от която му се разсърди заради призива му на когото не му харесва положението, да напуска България", заяви пред "24 часа" Христо Мутафчиев. 

Очаква се размяната на шефските места в двете комисии да мине през пленарната зала още днес.

СЕМ

Съветът за електронни медии ще се занимае с Бинев, след като получи жалба от депутата още в петък. С него Бинев се оплаква от обществените медии, които по думите му водели кампания срещу него. 

Липсвала равнопоставеност - неговата гледна точка не се чувала в обществения ефир за сметка на нападките срещу него. 

СЕМ е поръчал мониторинг на БНТ и БНР, за да провери верни ли са обвиненията на Бинев.