По думите на бившия финансов министър не е работа на премиера да спира обществени поръчки

4-5 фирми имат огромна успеваемост в печеленето на обществени поръчки у нас, което значи, че това е картел. Това заяви днес пред Нова телевизия бившият финансов министър от първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков.

На въпрос дали това са фирмите, споменати от премиера Бойко Борисов и за които се твърди, че са свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев, Дянков отговори утвърдително и допълни, че третата е свързана с друг депутат от ДПС.

Картелите

"Една фирма е участвала напоследък в близо 400 обществени поръчки. Спечелила е 390, т.е. около 95 на сто от тях. Ето това е картел, когато кандидатстването винаги осигурява успех. Това значи, че фирмите се договарят коя къде да участва. Не че са успешни, а имат огромна успеваемост в печеленото на поръчки", заяви бившият финансов министър, който в момента преподава във висшето Лондонско училище за икономика.

По негови думи не е работа на премиера да спира обществени поръчки и това означава, че някой не си върши работата. Спирането на поръчките е работа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Според Дянков картели се наблюдават през последните девет години. Те започнали още по времето на Сергей Станишев, продължили в по-голяма степен при Орешарски. За съжаление, те се наблюдавали и при сегашния кабинет на Бойко Борисов, допълни той.

Виж още: Дянков: Иван Искров беше преизбран за управител на БНБ под натиск​

"Трудно ще се докаже картел при горивата. По-вероятно имало споразумение между основните играчи за цените на бензина. На регионално ниво винаги може да се каже за сравняване на цените, заяви Дянков и допълни, че по-лесно да се докаже, че има картел в строителството, по-точно в едрото строителство.

"Ако Борисов не се справи с корупцията, вървим по пътя на Полша. И в Словакия миналата седмица спечели крайно дясна партия. Видя се, че стабилни партии корозират на принципа несправяне с корупцията", заяви Дянков.

Реформата на Москов с пръстовите идентификатори - опасна за Европа

Дянков остро разкритикува Петър Москов за абсолютно всички аспекти на дейността му - и като политик, и като здравен министър.

"Според мен Москов трябваше да излезе от правителство в момента, когато партията му излезе в опозиция", каза още бившият финансов министър.

За него решението на Конституционния съд за здравната реформа не е изненада, защото същността на реформата не е била ясна и за финансистите, занимаващи се с бюджетирането, и за хората от медицинската професия. Не било ясно накъде се върви.

"Екзотичните идеи са нормални в началото на едно управление, но не и година и половина по-късно. И аз понякога съм имал такива идеи, признавам си", сподели Дянков.

Виж още: Дянков съветва СИРИЗА как да се бори с корупцията​

"Много вредна идея е вземането на отпечатъци. Това е една от обществените поръчки, които трябва да се спрат. Представете си - взема го турска филма. Тя има биометричните данни на цялото българско население. Може и да е руска фирмата, каквато и да е. Тези отпечатъци могат да се използват за проследяване на българските граждани - къде купуват лекарства. Може да се използват и за фалшифициране на паспорти, да кажем. Това е заплаха за не само за българската държава, но и за целия ЕС", допълни още Симеон Дянков.

Източник: Нова телевизия