Опозицията настоява министърът на здравеопазването да подаде оставка, след като Конституционният съд отмени разделянето на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет

Правата на пациентите няма да бъдат нарушени заради отмяната на текстовете от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), разделящи услугите на НЗОК на основен и допълнителен пакет, увери здравният министър Петър Москов след правителственото заседание днес.

Той уточни, че текстовете, отменени от Конституционния съд (КС), ще бъдат пренаписани и отново внесени в парламента. Решението на магистратите излезе късно снощи.

С 11 гласа КС обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, с която се предвижда пакетът да е основен и допълнителен - и да се определя с наредба на министъра на здравеопазването, която да се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година. В тази част на решението особено мнение е изразил само Филип Димитров.

Според съда промяната е уредена напълно неясно, а това е недопустимо,

тъй като се засягат основни права на гражданите. Така са погазени принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ.

Критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да бъдат ясно уредени в закона, смята КС. Въз основа на тези критерии различните заболявания и лечението им да се разпишат подробно в наредба, се препоръчва още м мотивите на Конституционния съд, цитирани от БНР..

Виж още: Вотът на недоверие заради Москов очаквано не успя

Докато се внесат поправките в Закона за здравното осигуряване, ще останат валидни старите текстове, обясни Москов и допълни:

"В министерството ще се пренаписва наредба 11 в стария й вид. Тя ще бъде публикувана на разположение на здравната каса и лекарите, за да може темата да продължи да функционира по начина, по който е заложено в програмните документи на правителството за реформи в здравеопазването."

Министърът подчерта, че съдът не тълкува намерения, а текстове:

"Там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови това решение, ние, съобразявайки се с мотивите на съда, ще променим тези текстове и отново ще ги внесем като поправки в закона."

Виж още: След вечерен маратон депутатите приеха промените в здравеопазването

Депутатите от опозицията междувременно настояха Москов да подаде оставка. "Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Друг човек да дойде и да прави това, което ГЕРБ трябва да прави в областта на здравеопазването", заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

При положение че основните елементи от реформата са отменени и националният рамков договор няма да бъде подписан, това е мотив да се иска оставка, смята и д-р Хасан Адемов от ДПС:

"Това, което ние сме предупреждавали и сме говорили, е било в правилната посока. За съжаление министър Москов не се вслушва в нашите сериозни аргументи и нашите възражения. Въпрос на достойнство и чест е той да излезе от тази ситуация. Самият министър Москов трябва да бъде така добър да си подаде оставката."

Лидерът на ДСБ Радан Кънев изрази тревога от развоя на събитията и коментира, че това, по негова преценка,

застрашава над 90% от успеха на здравната реформа

Според председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ) ведомството на Москов трябва да се съобрази с мотивите на КС.

Източник: BNR.bg