С 50 убити и още поне толкова ранени кървавата драма в щата Флорида влезе в историята на САЩ като най-смъртоносния терористичен акт след 11 септември, извършен с огнестрелно оръжие от сам човек

Въоръжен мъж, идентифициран като Омар Садики Матийн, уби 50 души и рани поне 53, след като откри стрелба в нощен гейклуб в Орландо, щата Флорида.

По брой на жертвите това е най-смъртоносният подобен инцидент в историята на САЩ, като изпреварва касапницата в Политехническия институт на щата Вирджиния през 2007 г., когато студент уби 32 души и рани 17, и трагедията в началното училище Санди Хук от 2012 г., когато 20-годишен младеж застреля 20 деца и шестима възрастни.

Виж още: Вместо коментар: Американците и оръжията - шокиращата статистика

Новият печален "рекорд" е дело на 29-годишен американски гражданин, роден в Ню Йорк, но потомък на емигранти от Афганистан. От известно време бил в полезрението на ФБР, а заради коментари пред колеги дори станал и обект на конкретно разследване за връзки с ислямски екстремисти, но доказателства, за да му бъдат повдигнати обвинения, не били намерени, уточнява Си Ен Ен.

След кървавата драма, разиграла се в ранните часове на неделята в клуб "Пулс" и определена от медиите като "американския "Батаклан", кметът на града обяви извънредно положение.

Първите изстрели проехтели в 2 ч. след полунощ, когато вътре имало около 300 души. Служител на реда в заведението отвърнал на огъня. След това Матийн взел заложници, които държал до 5 ч. сутринта, когато спецчастите решили да щурмуват сградата. Нападателят, който носел полуавтоматична карабина и пистолет, закупени законно през последните дни, загинал в престрелката.

Според източници от ФБР са налице данни, че Омар е симпатизирал на Ислямска държава, която вече пое отговорност за действията му. Той самият декларирал своята преданост към ИД на спешния телефон 911, където позвънил в нощта на нападението.

Семейството му е в шок и поднесе извинения. Неговият баща си спомня, че преди време синът му реагирал гневно, когато видял двама мъже да се целуват на улицата в Маями.

Матийн, който имал малък син, работел като въоръжен пазач в затвор за непълнолетни престъпници. Бил служител на охранителната фирма от 2007 г. насам.

Бившата му съпруга, която не го е виждала от седем години, го описва като "психичноболен" с жесток нрав и разказва, че искал да става полицай. След едва четири месеца брак семейството й се намесило и спасило от домашния тормоз, на който била подлагана.

"Биеше ме. Прибираше се вкъщи и започваше да ме бие, защото прането не беше готово или други подобни неща", разказва младата жена, която се запознала с него в Ню Йорк.

Властите вече разглеждат случая като проява на вътрешен тероризъм и го определят като "терористичен инцидент". Знаем достатъчно, за да кажем, че това е проява на тероризъм и омраза, заяви и американският държавен глава Барак Обама.

Виж още: Масовият убиец от Чарлстън движен от расистки подбуди...

Кандидатката за президент на демократите Хилари Клинтън също определи престъплението като "акт на омраза", като увери ЛГБТ общността, че имат милиони поддръжници, сред които е и самата тя.

В "Туитър" опонентът й от Републиканската партия Доналд Тръмп прие поздравленията, че е бил прав за радикалния ислямски тероризъм, но допълни: "Не искам поздравления, а твърда ръка и бдителност. Трябва да бъдем нащрек!... Случилото се в Орландо е само началото. Лидерите ни са слаби и неефективни..."

Ден по-рано също в Орландо певицата Кристина Грими беше застреляна с три куршума от психически нестабилен "фен", докато раздавала автографи след концерта си. 27-годишният мъж, който след това сложил край на живота си, отишъл в града специално за да я убие...

Виж още: Когато смъртта дебне на рокконцертите...

22-годишната YouTube сензация беше известна от участието си в шести сезон на музикалното риалити "Гласът" през 2014 г., където попадна в отбора на Адам Левин от Maroon 5 и се класира трета.

Източник: "Ей Би Си нюз", Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс"