Eagles of Death Metal дадоха първо интервю след трагедията, която се разигра на концерта им в парижката зала "Батаклан". С 90 жертви касапницата там се доближава до най-смъртоносните рокконцерти в историята

Поне 90 жертви... Трагичната равносметка от терористичното нападение в парижката зала "Батаклан" нарежда концерта на Eagles of Death Metal сред най-смъртоносните в историята на рокмузиката - заедно с неотдавнашния пожар в румънския клуб "Колектив" и сродните инциденти с групите Great White в US щата Роуд Айлънд (февруари 2003) и Burn в тайландската столица Банкок (1 януари 2009 г.), в които губят живота си по 100 души.

Най-много жертви - съответно 194 и 165, взимат пожарите в рокклуб "Кроманьон" в Буенос Айрес на 30 декември 2004 г., когато свирела групата Callejeros, и в Beverly Hills Supper Club в Саутгейт, щата Кентъки, където се провеждали няколко събития едновременно.

Сред музикалните прояви, завършили със смазани до смърт от тълпата, са Love Parade в германския град Дуисбург (юли 2010), концертът на The Who в Синсинати, щата Охайо (декември 1979), и гигът на "Пърл джам" в Роскилде, Дания (юни 2000), като броят на загиналите при тези три инцидента е съответно 21, 11 и девет души.

Виж още: Доживотен затвор грози собствениците на изгорелия клуб в Букурещ

Защо обаче четиримата атентатори в Париж са успели да избият толкова много хора в "Батаклан"? Фронтменът на Eagles of Death Metal Джеси Хюз допуска, че причината е саможертвата на феновете, които заставали пред куршумите, за да предпазят приятелите си...

Шокиращи кадри от вечерта на 13 ноември, което е заснел журналист във в. "Монд" от прозорец, гледащ към странична улица, показаха как около 22 ч. хората напускат сградата на "Батаклан" панически, докато отвътре се чуват изстрели и писъци...

Хюз и колегите му, заедно с барабаниста и съосновател на групата Джош Хоми (китарист и фронтмен на Queens of the Stone Age) - който не беше във френската столица във фаталния петък на 13 ноември, - дадоха за Vice.com първото си интервю след трагедията.

Барабанистът на Eagles of Death Metal в това турне Джулиан Дорио се включи в разговора дистанционно, а по-късо пусна в "Инстаграм" своя снимка от катедралата "Нотр Дам" в Париж, където пали свещ в памет на жертвите. В дълъг коментар той пише:

"Почти половината концерт вече беше минал, когато се случи немислимото. Абсолютно и ненужно зло преобърна света ни надолу с главата. Благодарен съм безкрайно, че успях да намеря начин да се измъкна оттам, но скърбя за онези, които нямаха тази възможност, като нашия приятел Ник Александър. Мислите ми са със семействата им.

Сега съм у дома, в безопасност, но зад граница имам ново семейство. Благодаря на Артър, който бягаше редом с мен, за да се спаси, и безкористно ни качи в едно такси, преди да помисли за себе си. Благодаря на Фабрис, фена, който ми зае телефона си по-късно същата вечер, за да се обадя на жена си и да се опитам да я успокоя.

Благодаря на всички, които пред лицето на това неумолимо зло му се противопоставиха с оръжия като смелост, съчувствие и обич."

"Вие сте моите герои... Никога няма да забравя това. Аз съм променен завинаги, но ме държи любовта около нас. Броя дните до датата, на която ще се върнем, за да довършим този концерт", заключава музикантът.

Всъщност името на групата Eagles of Death Metal (Орлите на детметъла) не означава, че свирят тежък рок, а е кръстоска от "Ийгълс" и "дедметъл". В началото на октомври излезе четвъртият им студиен албум Zipper Down.

Сред хитовете в него е кавърът на Save a Prayer, който са изпълнявали и с авторите на оригинала от 1982-ра "Дюран Дюран". Те на свой ред обещаха да дарят всичките си авторски приходи от тази версия за благотворителност.

Източник: Matador Network; Vice