Непризнатото турско малцинство в Сирия излезе под светлината на прожекторите след свалянето на руския изтребител

Инцидентът с руския боен самолет постави в центъра на международното внимание едни от малките играчи в сирийския конфликт - тюркмените. Бунтовници от туркменското малцинство твърдят, че са застреляли единия руски пилот.

Десетки сирийски тюркмени се събират в палаткови лагери близо до турско-сирийската граница. Бягат от домовете си заради сухопътната и военновъздушната офанзива на руските и сирийските сили, разказва БНТ.

Омер, който е сирийски тюркмен, споделя: "Тук сме вече 5 дни. Руски изтребители ни бомбардират. Не можем да издържаме и на сухопътната офанзива на сирийските танкове. Страх ни е за живота на нашите деца и напуснахме селото." 

Това са сирийски граждани от турски произход. Прадедите им са се преместили от Централна Азия до днешните сирийски територии през X век. Османската империя ги кара да строят градове и да противостоят на влиянието на арабските племена в района.

Сега живеят в Сирия, Ирак и Иран, а броят им наброява между 1,5 и 3,5 млн. милиона и половина. В Сирия тюркмените живеят в района на Латакия, Алепо, Хомс и Идлиб – там, където Русия концентрира своите бомбардировки.

По време на управлението на Башар Асад им е забранено да пишат и публикуват на турски, тъй като Дамаск не ги признава за малцинство.

Подкрепяни от Турция, която е един от най-големите противници на Асад, тюркмените се присъединяват към бунта срещу режима през 2011 г. Създават множество бунтовнически групи, тренирани от Турция, вкл. Сирийските тюркменски бригади, които наброяват 10 хил. души.

Източник: БНТ