Русия заяви, че отговор за свалянето на самолетите ще има, но той няма да бъде с военна мощ

След като вчера Турция свали изтребител на руските военно-въздушни сили (ВВС), темата се превърна в топ новина по света. 

Единият пилот на сваления от Турция руски Су-24 е спасен от сирийски военнослужещи, съобщи руският посланик във Франция Александър Орлов.

Щурманът на руския самолет Су-24, свален над Сирия, е спасен от специални армейски части на Русия и на Сирия и след 12-часовата операция е доставен тази нощ в руска база - "жив и здрав", информира руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Другият член на екипажа на руския изтребител, свален над северен сирийски район, е бил убит във въздуха от стрелба на бунтовници, става още ясно от съобщението на Шойгу.

Вчера туркменски сили в Сирия, които са част от Свободната сирийска армия, заявиха, че са застреляли и двамата пилоти от руския самолет, предаде по-рано днес Ройтерс, като цитира Алпаслан Челик, зам.-командир на Сирийската туркменска бригада.

По данни на Сирийският център на наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс и ДПА, хеликоптер на руските ВВС също е бил свален, този път от бунтовниците. 

Атаката е била извършена от бойци от Свободната сирийска армия в северен сирийски район, каза правният съветник на групировката Осама Абу Зейд. В същия район катапултираха пилотите на сваления от Турция руски боен самолет.

Турция: Пилотите са живи и се опитваме да ги освободим

От друга страна пък, Турция разполага с информации, според които пилотите на руския, свален от турската бойна авиация близо до границата на Турция със Сирия, са живи, предаде АФП, като цитира представител на турското правителство.

Турция се опитва да стигне до пилотите и да ги прибере, допълва представителят, пожелал да остане анонимен и цитиран от АФП. 

Агенция Ройтерс също съобщава, като се позовава на неназован турски представител, че турските власти се опитват да постигнат освобождаването на руските пилоти от сирийски опозиционни бунтовници в Сирия.

Москва: Отговор ще има

Малко преди турския представител, пожелал да запази анонимност, да каже, че пилотите са живи, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че няма никаква информация за съдбата на двамата пилоти.

Песков недвусмислено заяви, че ще има последствия в отговор на свалянето на самолета от турска страна, макар и те да не бъдат с военна сила. 

Москва е категорична, че самолетът е свален в Сирия и че той не е нарушавал турското въздушно пространство.

"Ние на първо място изхождаме от мнението на нашите военни специалисти, които разполагат с всички параметри на полета на самолета, който беше свален. Тези данни показват, че самолетът е свален в сирийско небе", подчерта представителят на Кремъл.

Путин: Атаката е "удар в гърба" от страна на Анкара

В свое изказване руският президент Владимир Путин пък определи като "удар в гърба" от страна на Анкара свалянето на руския боен самолет при турско-сирийската граница и нарече турските власти съучастници на терористите, предаде Франс прес.

"Разбиването на самолета Су-24 в Сирия излиза извън рамките на обичайната борба с тероризма. Това е удар, нанесен в гърба на Русия от помагачи на терористите", заяви Путин на пресконференция в Сочи с йорданския крал Абдула Втори, предаде ТАСС.

Путин заяви, че самолетът е изпълнявал операция по борба с "Ислямска държава" и е действал в планинската част на Северна Латакия, където по думите му са съсредоточени екстремисти, повечето от които са дошли от Русия.

"Разбирам, че всяка държава има свои регионални интереси и ние винаги се отнасяме към това с уважение. Няма обаче никога да търпим извършване на престъпление като днешното", каза Путин и изрази надежда, че "международната общност въпреки всичко ще намери в себе си сили да се сплоти в борбата с общото зло".

Източник: Ройтерс, АП, АПФ, ТАСС