В САЩ ноември беше националният месец на предприемача и по този повод д-р Робърт Б. Памплин-младши предлага своите 10 съвета за младите хора, възнамеряващи да рискуват в частния бизнес

"Работих неуморно, взимах трудни решения, учих се от грешките си и преживях голям успех като предприемач - споделя д-р Робърт Б. Памплин (Pamplin.org), смятан за един от най-всестранните и уважавани американски бизнесмени. - Независимо дали сте начинаещи в попрището на предприемачеството или вече берете плодовете на успеха - надявам се мъдростта, която съм натрупал в целия си живот дотук, да ви послужи като напътствия и пътеводна светлина."

Той е председател, президент и главен изпълнителен директор на базираната в Портланд, щата Орегон, семейна корпорация R.B. Pamplin, която притежава фирми за 600 млн. долара с бизнес интереси в медиите, текстилната промишленост, строителството и селското стопанство. Развива и активна дейност за съхраняване на историческото наследство.

Има осем дипломи, вкл. два доктората - по бизнес, икономика, счетоводство, педагогика и теология. Автор е на 23 книги. Често споделя натрупания опит пред студенти, като сътрудничи на други компании и неправителствени организации с експертни съвети относно финансите и мениджмънта. Ето неговите 10 урока за бъдещите предприемачи:

1. Има две неща, които никой никога не може да ви отнеме: образованието и характера. След като ги придобиете веднъж, те са завинаги с вас.

2. Добре е да сте сигурни, че сте открили своята сфера на компетентност и полагате в нея всички усилия. Никой не може да изисква повече от вас.

3. Не разчитайте изцяло на съвети от други хора; информирайте се. Вие сте човекът, на чиято съвест ще тежи взетото решение.

4. Направете каквото сметнете за правилно. После забравете за него.

5. Най-лошото нещо, което можете да сторите, е да не вземете решение. Ако някой се нуждае от вашето решение днес, дайте го днес.

6. Никой не е специалист по всичко. Бъдете така благоразумен да признаете своите недостатъци. Хората ще се възхитят на вашата откровеност и скромност. После наемете експерти, за да попълните пропуските.

7. Не възлагайте на някого да свърши нещо, което вие самият нямате желание да направите.

8. Разочарованието трябва да е само временно. Характер се изгражда не с приемане на поражението, а като измъкнете успеха от челюстите на поражението. Планирайте как да преодолеете спънките и продължете уверено напред.

9. Бъдете готов на всякакви варианти - иначе може да изпаднете в положението на катерица, която има само един изход, когато се качи на дървото. Не затваряйте никоя врата от гордост.

10. Споделете придобитото с онези, които са ви помогнали. Ще ви се върне десетократно.