Какво любопитно остава незабелязано между кадрите на втория филм от трилогията "Властелинът на пръстените"

След по-малко от месец в столичната зала "Арена Армеец" можем да се насладим на магията, която ще ни донесе "Властелинът на пръстените. Двете кули" в съпровод на музикантите от симфоничния оркестър, смесения и детския хор на БНР.

Втората част на легендарния фентъзи епос е сякаш притисната от силното начало със "Задругата на пръстена" и великолепния завършек със "Завръщането на краля", но въпреки това филмът си заслужава всяка минута гледане. 

И все пак дори за най-големите фенове остават неща, пропуснати между кадрите. Вижте фактите около "Двете кули", които най-вероятно не знаете:

1. "Ам-гъл" сокът на Анди Съркис

За да не изгуби гласа си, докато снима "Двете кули", актьорът Анди Съркис, играещ Ам-гъл и Смеагол, трябвало постоянно да пие т.нар. от него "сок Ам-гъл". В него имало лимонов сок, мед, джинджифил и топла вода.

2. Невероятната креативност на звуковите техници

Едно от нещата, които правят екранизацията по "Властелинът на пръстените" толкова епична, е именно звукът. Любопитно е с какви неща са импровизирали звуковите техници на "Двете кули". Например за рева на чудовищата, които назгулите яздят, са използвани магарешки ревове, обработени със специален софтуер. А шумът от битката край Шлемово усое всъщност представлява виковете на запалянковците по време на мач по крикет. 

3. Петицията за "Оскар" за Анди Съркис 

Целият екип на продукцията пуснал петиция за номинирането на Анди Съркис за "Оскар" в поддържаща мъжка роля заради превъплъщението му в Ам-гъл, а режисьорът Питър Джаксън лично се лобирал пред киноакадемията. Уви, членовете й не откликнала. 

4. Арвен е можело да играе роля и в битката край Шлемово усое

Поне така е било заложено по сценарий с цел засилване на драмата между нея и Арагорн. За щастие гневните реакции на феновете заради включването й в спасяването на Фродо от назгулите преди влизането в Ломидол (където всъщност тя не се появява в книгата) изиграли своята роля и тя не намерила място в битката за Шлемово усое. 

5. Счупените пръсти на крака на Виго Мортенсен 

По време на снимките за "Двете кули" Виго Мортенсен чупи два от пръстите на крака си. До фрактурата се стига, след като по сценарий героят му трябвало да ритне шлем. Мортенсен обаче го ритнал толкова силно, че си счупил два пръста на крака. Въпреки болката той завършил филма, макар че по време на снимките трябвало да тича по неравен терен. Болезенено...

6. Счупеното ребро на Орландо Блум

По подобен начин пострадал и Орландо Блум. Докато снимал сцена с езда на кон, актьорът паднал от коня и строшил ребро. На следващия ден обаче бил отново на линия, а когато се оплаквал от болката (не може всички да са като Виго Мортенсен!), екипът се бъзикал с него.

Виж още: 10 малко известни факта за "Властелинът на пръстените"

7. "Двете кули" и "Кулите близнаци"

Преди пускането на филма по екраните излиза слух, че той ще носи името "Кулите близнаци", но заради терористичните атаки от 11 септември 2001 г. името било променено на "Двете кули".

8. И Питър Джаксън го има във филма

Той се появява на два пъти за съвсем малко, колкото да удари един гонг и да метне едно копие. Впрочем прави го във всеки свой филм.

Pitar dzhaksan v dvete kuli

9. Ветровитият град

Градът, където Фарамир отвежда Сам и Фродо в "Двете кули", е бил направен изцяло от стиропор. Затова и по време на снимките веднъж бил отвян от вятъра. 

10. В клоните на ента

Докато снимали сцените с Дървобрад, актьорите, играещи Мери и Пипин - Били Бойд и Доминик Монахан, трябвало да стоят нонстоп в короната на ента, тъй като слизането и качването обратно им отнемало твърде много време. Налагало се екипът да им носи храна и вода директно там.