"Мустанг" е дебютът на режисьорката Дениз Гамзе Ергювен, който се състезаваше за наградата "ЛУКС" с българския "Урок" и "Медитеранеа" на Йонас Карпиняно

"Мустанг" е послание до турската държава за отношението към подрастващите момичета там, писа тези дни "Лос Анджелис таймс" за филма, който спечели тазгодишната награда "ЛУКС" на Европейския парламент в конкуренция с нашия "Урок".

Режисьрката Дениз Гамзе Ергювен разказва, че е базирала сюжета на случки от собственото си детство, но и на миналото, което са имали майка й и нейните сестри. Днес на 37, тя е родена в Анкара, но от 6-месечна възраст живее във Франция. Макар семейството й да се връща за кратко в Турция, когато тя е на девет, нейният дом е Париж. Всеки път, когато си ходи до родината обаче, се разстройва.

Виж още: Как Турция прие една убийца за герой и в това няма нищо лошо

"Турция е много динамична държава. Имали сме революционни периоди, периоди на модерност. Жените имат право на глас от 30-те години. Законите в страната ги закрилят", разказва тя. През последните няколко години от управлението на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието нещата се променят.

Тази тенденция е основната й мотивация да създаде "Мустанг". Макар да е на турски, филмът е тазгодишното френско предложение за "Оскар". Трябваше да дам думата на тези девойки, за да изкажат своите желания, надежди и мечти, обяснява режисьорката.

Виж още: Ердоган: Жените не са равни с мъжете

Зад Океана тя вече жъне овации, а най-честото определение за "Мустанг" е "красив филм" - и като режисура, и по отношение на актьорската игра. Всъщност само едно от момичетата, които играят петте сестри, има опит пред камерата.

Сюжетът:

Началото на лятото в село в Северна Турция, на брега на Черно море. На връщане от училище Лале и четирите й сестри се впускат в невинна игра със съучениците си - момчета. Действията им обаче са сметнати за неприлични, предизвикват скандал и повличат съответните последствия.

Семейството им постепенно превръща дома си в затвор, без телефони и компютри, а основна част от всекидневието им става усвояването на домакинските задължения - подготовка за предстоящите уредени бракове...

Сестрите обаче не дават лесно свободата си и се противопоставят на традицията, която ги обрича на робство.

Звучи ви познато? Подобен беше и сюжетът на най-гледания тв сериал у нас тази година - турския "Завръщане".

Видео: Как турските сериали променят жените?

За наградата на Европейския парламент "Мустанг" се състезаваше с акламирания "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, а също с "Медитеранеа" на Йонас Карпиняно, който е копродукция между Франция и Германия с участието на Италия, САЩ и Катар.

"Тези три много различни филма задават някои фундаментални въпроси: Как трябва нашият континент на емиграция да се промени, за да се превърне в континент на имиграция? Каква е ролята на жените в нашите съседни общества? Как икономическата криза подкопава нашия живот заедно?", коментира председателят на ЕП Мартин Шулц при обявяването на победителя, определян с гласуване от самите евродепутати.

По свой собствен начин "Мустанг" подкрепя идеалите на Европейския съюз, отбеляза от своя страна режисьорката при приемането на отличието.

Трите заглавия, стигнали финала на наградата ЛУКС, се прожектират през есента във всички 28 страни членки на ЕС. Целта е богатството и разнообразието на европейското кино да се сподели с колкото може повече европейци, но и да се предизвика дебат относно темите, засегнати в селектираните продукции, обясняват организаторите. 

През декември прожекции с вход свободен има в София и Пловдив. В Пловдив те са от 18,30 ч. в "Лъки - Дом на киното" ("Медитеранеа" на 7 декември, "Мустанг" на 8 декември и "Урок" на 9 декември), а в столицата - в Дома на киното ("Медитеранеа" на 8 декември, "Мустанг" на 10 декември и "Урок" на 11 декември).

Източник: LA Times, София филм фест