Какво интересно не знаем за филмовата поредица, която предхожда "Хобит"

След като трилогията по "Хобит" се оказа пълно разочарование, за тези, които обичат Средната земя и хобитите, остава да четем книгите и да си спомняме с добро за онези предшестващи ти три филма, които действително бяха добри. Преди 15 години, на 19 декември 2001 г. в САЩ се състои премиерата на "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" - първият филм от поредицата.

И за да си спомним с добро тях, ви предлагаме 10 факта за филмите "Властелина на пръстените", които вероятно не знаете:

1. Първоначалният вариант за ролята на Арагорн е бил Никълъс Кейдж, който обаче отказал по семейни причини.

2. Даниел Дей-Луис също отказал ролята на краля скиталец. Няколко пъти.

3. За сметка на това изборът на Виго Мортенсен се оказва доста подходящ. Хореографът за бойните сцени във "Властелина на пръстените" заявява, че Мортенсен е най-добрият "майстор на меча", с когото е работил някога.

4. Ролята на Гандалф пък била предложена първо на Шон Конъри. Обещано му било да получи 15% от печалбите на филма (което впоследствие се оказало равно на 400 млн. долара). Конъри обаче отказал, защото не бил чел книгата и "не разбирал сценария".

5. Шон Бийн се страхувал да лети с вертолет. Затова за снимките в планината той се качил с лифт, след което продължил пеш до локацията за снимките.

Виж още: Ако Толкин беше рекламист

6. Момиченцето, което играе дъщерята на Сам Майтапер, всъщност е дъщерята на актьора Шон Остин (Сам Майтапер).

7. Още през 60-те музикантите от "Бийтълс" са пожелали да направят екранизация на "Властелинът на пръстените", като режисьор щял да бъде Стенли Кубрик - но Толкин не приел идеята за проекта. Пол Маккартни щял да играе Фродо, Ринго Стар - Сам Майтапер, а Джордж Харисън щял да се подвизава като Гандалф.

8. Иън Маккелън, който играе Гандалф и в новата трилогия "Хобит", и Илайджа Ууд, изпълнил ролята на Фродо, всъщност никога не се появяват в един и същи кадър. Сцените с двамата са заснемани поотделно.

Виж още: Още една епична трилогия от Питър Джаксън

9. Единственият актьор от "Властелинът на пръстените", който действително се е срещал с писателя Джон Толкин, е ветеранът Кристофър Лий (в ролята на Саруман). Двамата случайно се засекли в бар в Оксфорд.

10. Толкин продава правата за филмирането на "Властелинът на пръстените" за 10 хил. лири. Авторът не вярвал, че по неговата книга може да бъде направен филм.