ООН предупреждава за опасността от радикализиране на 41 млн. младежи в Африка

В глобалния свят всичко е взаимосвързано и проблемите на един регион, може да се отразят сериозно и върху останалите. Пресен пример за това е кризата с бежанците, породена от неглижирането на проблемите в Близкия Изток. Къде обаче е следващата заплаха, която ще се разрази като буря, ако скоро не бъдат взети мерки?

Над 41 млн. африкански младежи може да представляват следващата голяма опасност за сигурността на света, ако ООН не вземе мерки. Това стана ясно от изказване на специалната пратеничка на ООН Хирут Гебре Селасие на заседание на Съвета за сигурност, пише "Дейли Телеграф". 

По нейни думи бедността, масовата неграмостност и липсата на перспективи е фактор, който би подтикнал младежите от региона към имиграция, а вероятно много от тях ще бъдат привлечени към джихадистки групировки.

Селаси съобщи, че 41 млн. младежи до 25 години в района Сахел изпитват трудности с намиране на работа и са в ситуация, близка до отчаяние, което ги прави лесна мишена за радикални групировки и трафиканти на мигранти.

Според даните, 44% от децата в този район нямат достъп до качествено образование, а едва 36% от хората там могат да четат и пишат. 

Виж още: Реакцията на деца от Замбия, когато за пръв път пият чиста вода

"Ако не бъде направено нищо да се подобри образованието, да се създадат работни места и възможности за младите хора, Сахел ще се превърне в епицентър на масова миграция и център за вербуване от терористични групировки, което ще има сериозни последици за целия свят", посочи Селаси.

В района Сахел се намират африканските държави Буркина Фасо, Еритрея, Мавритания, Мали, Нигер, Нигерия, Сенегал, Судан и Чад, като повечето са известни с безкрайните военни конфликти, мизерията и масовата си имиграция. В част от тях действат активно групировки като "Боко Харам", които стоят зад серия кървави атаки и отвличания и с които властите не могат да се справят.

Селасие предупреди, че борбата на регионалните правителства с тези групировки коства много средства и това е за сметка на бъдещето на младите хора в страните им. Затова тя настоя Съветът за сигурност да окаже нужната помощ на региона и да се издирят и накажат спонсорите на тероризма там. 

Виж още: Балканите - котило на джихадисти

Тя каза също, че правителствата от страните на юг от Сахара са принудени да изразходват огромен дял от бюджетите си за справяне с проблемите на сигурността.

Източник: "Дейли Телеграф"