Руският щурман казва едно, а турски записи - друго

Международният скандал със свалянето на руския изтребител на границата между Турция и Сирия продължава да дава своя отзвук, като основната тема се пренесе върху това дали турските власти са подали предупредителен сигнал, преди да свалят самолета. 

По думите на оцелелия щурман Константин Мурахтин, който даде пресконференция вчера, руският бомбардировач "Су-24М" не е получавал никакви предупреждения от турска страна за нарушение на въздушното пространство, предаде ТАСС.

Според пилота предупреждения не са получени нито по радиото, нито визуално. "Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, да застанат на паралелен курс", каза той и добави, че ракетата е дошла внезапно отзад и екипажът не е бил в състояние да направи маневра.

Мурахтин сподели, че това е бил пореден полет в региона, като досега с другия пилот са се връщали в базата си безпрепятствено. По негови думи двамата вече познавали района "като петте си пръста" и можели да се ориентират в него и без да ползват бордовите прибори.

Виж още: Ясна е вече съдбата на двамата руски пилоти​

Турция пък пусна записи с предупрежденията

В отговор на обвиненията, че предупреждения не е имало, турската армия пусна серия от аудиозаписи, на които предупрежденита, издадени към руския военен самолет, преди да бъде свален в близост до сирийската граница, ясно се чуват.

"Говорят турските военновъздушни сили. Вие се приближавате към турското въздушно пространство. Променете позицията си веднага", се чува гласът от записа.

Засега автентичността на записите не е потвърдена официално.

На 24 ноември изтребител на турските ВВС F-16 свали руски бомбардировач Су-24, който според твърденията на Анкара, е нарушил нейното въздушно пространство в района на границата със Сирия. Бойният самолет е бил част от антитерористична операция в Сирия.

Европа призовава за успокояване на страстите

Междувременно френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел призоваха за деескалация на напрежението между Турция и Русия и за фокусиране върху борбата с "Ислямска държава", предадоха световните медии. 

Франция иска да види деескалация в отношенията между Русия и Турция след инцидента със сваления руски самолет, каза френският президент Франсоа Оланд, който се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел в Париж. 

"Станалото е много сериозен инцидент. Ние сме за деескалация. Необходимо е да се направи всичко възможно колкото може по-скоро да се възстанови диалогът между Русия и Турция", каза Оланд. 

Френският президент изрази намерение на срещата си с Владимир Путин на 26 ноември в Москва да каже, че всички трябва да се борят с "Ислямска държава". 

Преди срещата на двамата лидери се говореше, че Меркел може да предложи германски изтребители за кампанията в Ирак и Сирия, но тя не пое конкретни ангажименти на пресконференцията. 

Меркел подчерта, че "нашият общ враг е тероризмът, нашата обща задача - да действаме решително. Щом ИД не може да бъде убедена, то трябва да бъде победена с военни средства." 

Източник: ТАСС, "Хюриет"