Бъдещето на интернета може да лежи в технологията Li-Fi

Спомняте ли си как преди 10 години един обикновен филм се сваляше за няколко часа. Или преди 15 години, как за същото време се сваляше един .mp3 файл. Щеше ли да повярвате тогава, че може да се достигне такава скорост на пренос на данни, каквито имаме днес.

А какво ни очаква утре тогава? 

Безжичният Wi-Fi интернет може съвсем скоро да остане в историята за сметк а на Li-Fi - алтернативна технология, която, според учени, може да достига скорост на пренос на данните от 1 Gb в секунда, или 100 пъти по-висока от средните скорости при Wi-Fi интернета, пише "Машъбъл". 

На практика това означава, че с тази скорост бихте могли да си свалите HD филм само за няколко секунди. 

Компания на име Velmenni заявява пред IBTimes, че е успяла да извади технологията от лабораториите в офиси и в промишлена среда в реалния свят в Естония, където постига тези скоростите. Естония и в момента е една от страните с най-бърз интернет в целия свят.

Бъдещето е в Li-Fi

Технологията Li-Fi пренася данни чрез LED светлини, които примигват в рамките на наносекунди, като това е недоловимо за човешкото око. Технологията е създадена през 2011 г., а в лабораторна среда е успяла да демонстрира скорости от 224 гигабита в секунда. 

За разлика от сигнала при Wi-Fi технологията, който може да минава през стени, Li-Fi технологията е базирана на светлина и не може, така че обхватът й теоретично е по-ограничен. Заради това ограничение обаче Li-Fi технологията е по-сигурна по отношение на външен пробив. 

Li-Fi също така разкрива повече възможности за умни домашни уреди. В бъдеще LED крушките за дома могат да имат две функции - да осветяват дома и да помагат за създаването на мрежа в дома така, че отделните устройства да могат да комуникират помежду си. 

Виж още: 8 начина да засилим Wi-Fi сигнала вкъщи

Други компании

Освен Velmenni, има още няколко компании, които се опитват да доставят Li-Fi технологията до клиентите, като сред тях са Oledcomm и pureLiFi, която е дело на създателя на Li-Fi Харалд Хаас. 

И двете компании предлагат комплекти за инсталиране на Li-Fi мрежа в офиса и в дома, а pureLiFi твърдят, че предлагат скорости на интернета от 10 мегабита в секунда в настоящия си пакет.

Източник: "Машъбъл"