Няколко лесни стъпки, които ще ви осигурят по-добра връзка

Въпреки че в България интернетът има една от най-бързите и качествени връзки, и тук често се случва Wi-Fi мрежа ни вкъщи да прави номера и връзката да изчезва без видима причина. 

За да избегнат тези капризи на рутера, много хора влагат допълнителни средства за скъпо оборудване, с идеята, че по този начин си осигуряват по-добро покритие на сигнала. 

Има обаче 8 доказани начина за подобряване на Wi-Fi сигнала у дома. Ето кои са те:

1. Поставете рутера на централно място

Wi-Fi сигналът представлява радиовълна, която трябва да може да "пътува" из целия ви дом с лекота. За съжаление обаче тази въплна не може да прониква изцяло през стени, врати и други предмети. Ето защо за да се разсее равномерно Wi-Fi сигнала у дома ви, поставете вашия рутер на открито място по възможност в центъра на всички стаи в дома ви.

2. Поставете рутера на възможно най-високо

Рутерите са като антената, Wi-Fi сигналите пътуват странично и надолу. За най-добри резултати трябва да поставите вашия рутер върху рафт и за предпочитане на открито пространство.

3. Дръжте рутера далеч от други електронни устройства

Не е добре да поставяте рутера си до телевизора, компютъра или други електронни устройства. Ако спазите това условие, ще си гарантирате по-добра сила на сигнала.

4. Насочете антената в различни посоки

Опитайте се да намерите оптималното положение на антената на рутера, при което се постига по-добро приемане на сигнала.

5. Променете конфигурациите на рутера като използвате DD-WRT фърмуер

Можете да промените някои от фабрично зададените конфигурации на вашия рутер, включително силата на сигнала и скоростта, с помощта на този софтуер. Той е безплатен и може значително да подобрите по този начин работата на рутера си.

6. Използвайте Wi-Fi ретранслатор

Ако имате стар безжичен рутер у дома, не го изхвърляйте. Използвайте DD-WRT фърмуер, за да го превърне в Wi-Fi ретранслатор. Разбира се, ако това не ви допада винаги може да си купите ново устройство.

Виж още: Кога да купим на детето смартфон (или таблет)

7. Измерете силата на сигнала

Има безплатни мобилни приложения, с които може да измерите силата на Wi-Fi сигнала в целия си дом. Това може да ви помогне да намерите идеалното място за рутера си.

8. Променете безжичните канали на вашия рутер

За да сведете до минимум смущенията от съседните Wi-Fi сигнали извън дома ви, просто променете безжичните канали във вашия рутер. Повечето от приложенията или софтуера за тази цел са безплатни или на ниска цена.

Още няколко съвета можете да намерите във видеото:

Източник: expert.bg