Спектакълът "Затъмнение" на Филип Сер се играе четири пъти в рамките на фестивала One Dance Week

Когато съвременният танц срещне ограниченията на сцена с четири стени, когато публиката има необичайна перспектива към случващото се, когато изпълнителите използват още едно изразно средство - материя, чрез която рисуват картини с телата си, когато светлина и мрак се срещнат, се ражда спектакълът "Затъмнение" на швейцарската трупа Cie Philippe Saire.

Нестандартен и провокативен, той е дело на хореографа Филип Сер, който е един от двигателите в развитието на съвременния танц в Швейцария. "Затъмнение" поднася на публиката изцяло ново изживяване, което започва от момента, когато тя бива поведена с фенерче по тъмен коридор, преди да достигне специално изградената сцена с ограничен брой места - 50.

От тези позиции, наблюдавайки сцената отгоре, всеки посетител може да се почувства така, сякаш е седнал на върха на пропаст и гледа непознат и магически свят. Именно такъв е и светът, който Филип Сер създава в "Затъмнение" - смесица между визуално изкуство и хореография.

Спектакълът, които през 2014 г. отпразнува 100-тното си издание, се играе четири пъти в рамките на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week - на 31 октомври и 1 ноември от 19 и 20,30 ч. в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив, на ул. "Гладстон" 15. Билет за спектакъла може да бъде закупен на цена 10 лв. в мрежата на "Ивентим".

В своята същност "Затъмнение" е графичен спектакъл - инсталация на пресечната точка между танца и визуалното изкуство, в който Филип Сер се завръща към любимия си артистичен жанр: рисуването. Чрез своите движения танцьорите на практика "рисуват" върху разпръснатия на сцената черен гранулат, създавайки причудливите форми.

Провокативните им движения въздействат на зрителите по необичаен начин, който не може да бъде постигнат само чрез танц или чрез изобразително изкуство, обясняват организаторите. Влияние върху публиката оказва и оригиналното разположението на сцената, което я поставя в позиция да наблюдава спектакъла отгоре надолу, като хоризонталната перспектива се сменя с вертикална.

Движенията на танцьорите и техните графични творения са в осветеното пространство най-отдолу на тази своеобразна кутия, докато зрителите са поставени в тъмната периферия, в ролята на наблюдатели. 

Представянето на спектакъла "Затъмнение" е част от Dance connected - създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена" - проект на фондация "Едно за култура и изкуства", който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез фонд "Партньорство".

Източник: One Dance Week 2015