Румъния е в тридневен траур след трагичния инцидент

Втори ден на траур в Румъния, където пожар в нощен клуб в Букурещ отне живота на 30 души. Ранените са 162-ма, като поне 10 от тях са в критично състояние. Опасенията са, че жертвите може да нараснат.

140 души все още са в болница, като 90 от тях са в тежко състояние заради огъня, който е нанесъл външни травми по телата им, както и заради вътрешните изгаряния на дихателната система.

Трагичният инцидент стана в петък около 23,00 часа в клуб "Колектив", където на концерт на групата Goodbye to Gravity се събрали между 200 и 400 души, основно младежи. 

Част от шоуто включвала и пиротехника. Фойерверките обаче подпалили част от тавана, който рухнал върху посетителите. Последвал пожар, който изпълнил помещението с гъст дим. При изгарянето на звукоизолиращата пяна в заведението са се отделили изключително вредни токсични газове. 

Паникьосани, хората хукнали да бягат извън клуба, но само един от двата изхода бил отворен. В жестоката блъсканица мнозина били стъпкани от тълпата.

Близките на жертвите настояват за затвор за собствениците на клуба. Ако тяхната вина бъде доказана, ги грози доживотен затвор.

Междувременно по улиците на Букурещ се състоя шествие, в което се включиха около 7000 души. Десетки майки дойдоха, за да приберат телата на децата си, а след това да ги изпратят завинаги.

Източник: Ройтерс, Нова телевизия