На предсрочните избори в южната ни съседка четири партии влизат в парламента

В Турция Партията на справедливостта и развитието (ПРС) отново предсрочните избори, като този път тя ще има възможност да управлява самостоятелно. 

При преброени 95% от гласовете, държавната информационна агенция "Анадолу" съобщи, че партията на премиера Ахмед Давутоглу, който наследи на поста президента Реджеп Ердоган, е подкрепена от 49,5% от гласувалите. На второ място се нарежда опозиционната Народно-републиканска партия остават втори с 25,3%.

Така ПРС получава близо 50% от гласовете и ще разполага с 316 депутати – много повече от необходимите 276.

Прокюрдската Демократична партия на народите и Партията на националистическото движение вероятно ще преминат 10-процентовия праг за влизане в парламента.

Изборите вчера идват, след като през юни тази година на изборите за парламент в Турция Паритята на справеливостта и развитието не успя да спечели пълно мнозинство. Последвалите преговори за съставяне на кабинет завършиха с провал, което доведе до рискования ход на Ердоган и Давутоглу да се борят на нови избори.

Факторите за победата

Като решаващи фактори за победата на ПРС могат да бъдат посочени ескалацията на насилие от страна на радикалната кюрдска организация ПКК, която извърши няколко атентата, както и посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Турция дни преди изборите. 

Критици обвиниха президента Ердоган, че е подновил конфликта си с кюрдите, за да намали подкрепата за прокюрдската Демократична партия на народите и да намали тяхното политическо представителство в парламента. Ердоган категорично отрече това да са били мотивите му.

Източник: Би Би Си