Прокюрдската Демократична партия на народите сложи прът в колелото на Ердоган за прокарването на президентска република

След 13-годишно управление Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Ердоган е на път да изгуби абсолютното си мнозинство в управлението на Турция. Това показват резултатите от изборите в страната. 

Резултатите

Причината е влизането в парламента на прокюрдската Демократична партия на народите, която ще отнеме от ПСР депутати и по този начин ще лиши Ердоган от нужната подкрепа за преминаване към президентска република.

ПСР води, но не е успяла да спечели абсолютно мнозинство от 330 места с резултата си от 42%, което ѝ гарантира 263-има депутати. Това показват предварителните данни от изборите при малко над 90% обработени бюлетини.

Втора след ПСР е лявата Републиканска народна партия с над 22% - при 72% преброени бюлетини, Партията на националното движение - 17%, а прокюрдската Демократична партия на народите - 11.6% или 75 места, при 90%. Избирателната активност е 65% и е била по-ниска от тази на предишните избори.

Общо 53 741 838 са избирателите в Турция, които имат право да упражнят да упражнят правото си на вот на ключовите парламентарни избори, които се провеждат днес. 

С гласовете си турското население ще преразпредели 550-местния парламент и ще определи новото правителство за следващите четири години, съобщава "Хюриет".

Изборите се провеждат във всички 81 провинции на Турция. Участието на турски граждани в чужбина в изборите е около 35,9 %, което прави 1 031 526 от общо 2 866 970 избиратели в чужбина, дали гласа си в 54 държави.

Решаващи избори

Независимо от големия брой регистрирани партии за изборите, само няколко имат реална възможност да влязат в парламента. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е фаворит, като според тях тези избори са ключови за очертаването на пътя на Турция към мощна президентска система, която президентът Реджеп Тайип Ердоган иска да въведе.

Ключов проблем пред този път представлява прокюрдската Народна демократична партия, която ако мине 10-процентната бариера, ще отнеме от Партия на справедливостта и развитието на Ердоган нужните депутати за мнозинство, достатъчно за конституционни промени.

Самите избори 

Изборите в страната вече текат, като избирателните секции в страната отвориха врати в 08.00 часа и ще работят до 17.00 часа. Държавата ще осигури охраната в изборния ден с 404 хил. служители по сигурността, каза вътрешният министър и допълни, че 300 хил. от тях ще бъдат полицаи.

Сигурността по време на изборите беше гореща тема в дневния ред в предизборната кампания. МВР шефът обяви, че служителите по сигурността ще стоят на 15 метра разстояние от изборните урни.

Избирателите, от които 27 248 508 са жени и 26 493 330 са мъже, трябва да представят валиден документ за самоличност със личния си идентификационен номер за Турската република, отпечатан върху него, преди да им бъде разрешено да гласуват. След като бъде потвърдена самоличността им, им се предоставя бюлетина и печат с "да" или "преференция".

Източник: "Хюриет", news.bg, агенция "Фокус"