В социалните мрежи силно разкритикуваха паметника и най-вече светещите му очи

Днес с тържествена церемония откриват паметника на цар Самуил в София. Инициативата е по повод хиляда години от смъртта на българския владетел. Статуята ще бъде близо до храма "Св. София".

Висока е 4 метра, а постаментът й още малко над 2 метра. В церемонията по откриването ще участва и президентът Росен Плевнелиев. Той ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което патриарх Неофит ще освети паметника.

Несъгласия и критики

Ден преди откриването във Фейсбук започна подписка срещу поставянето на монумента с настояване да бъде спряно и да има обществено обсъждане.

"Ние не настояваме за ликвидация на паметника. Настояваме за отлагане и провеждане на широка дискусия за естетическата и градоустройствена целесъобразност на това решение. Смятаме, че общината е длъжна да бъде активен организатор на такава дискусия, а не пасивно да очаква несъгласия по обичайния бюрократичен ред. Ако бъде допуснато, инсталирането на паметника на това особено чувствително място в градската среда на София е трудно обратимо", гласи един от коментарите.

Към момента публичното обсъждане на естетическо "достойнство" на скулптурата беше спорът за фосфоресциращите очи на владетеля, предмет на остри реплики между автор и зам.-кмета Тодор Чобанов по Нова телевизия вчера.

"Тези очи излъчват огън"

"Тези очи вътрешно излъчват огън", защити проекта си авторът на паметника на цар Самуил Александър Хайтов.

Той обясни, че така критикуваните очи на паметника, символизират очите на всичките ослепени войни на цар Самуил и допълни, че така той ще гледа вместо тях.

Според противници паметникът не е естетически издържан, а според други паметник на цар Самуил изобщо няма място в София. 

"Това е направено с хора от БАН. Не съм си го изработил аз в къщи, докато се чудя какво да правят”, заяви Александър Хайтов. 

Източник: Bulevard.bg