Положих големи усилия да изгубим Плевен заради толерантността, коментира премиерът на пресконференцията в партийната централа вечерта след балотажа на местните избори

С ГЕРБ няма кой да се мери, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в изборната нощ, заобиколен от кметовете, издигнати от партията и избрани още на първия тур. Той призова коалиционните си партньори да бъдат малко по-смирени, диалогични и толерантни.

"За Плевен положих огромни усилия да загубим този град. Огромни усилия, за което съпартийците ми се сърдят, но го направих заради толерантността...", заяви Борисов, след като техният кмет отстъпи на подкрепения от Реформаторския блок Георг Спартански и след балотажа бе разкритикуван от партийния лидер, който разкри, че умишлено не посетил града по време на кампанията.

Видимо засегнат, премиерът коментира и намеците на останалите партии, че ГЕРБ са големият губещ и Плевен е паднал "като навремето при падишаха"... По думите му изборите са показали ясно кой печели и това е ГЕРБ.

Преди това Цветан Цветанов отчете резултатите от изборите за ГЕРБ. "Заложихме да имаме над 100 кметове. От общо 265 общини ГЕРБ има 129 кметове. Очакваме резултати от още две места, така че може би ще станат 130", заяви шефът на предизборния щаб, докато течеше преброяването в Пловдив и Иван Тотев беше с изгледи да спечели на косъм още един мандат.

Равносметката на ГЕРБ е, че взимат общо 1/3 от местата във всичките общински съвети в цялата страна. От 5181 общински съветници в цялата страна - 1727 са на ГЕРБ, отчете Цветанов.

Според премиера за президентските избори догодина е още рано да се говори. Ако искат, ще направим и вътрешни избори, аз нямам против, добави Борисов относно ранните намеци на коалиционните си партньори за техен кандидат.

Кампанията мина толерантно, отчете още лидерът на ГЕРБ в изборната нощ. При толкова мащабни избори няма как да не се получат конфликтни точки в големите градове, обобщи той относно неуредиците, съпътствали първия тур.

От утре кметовете и общинските съветници да си седнат на местата и сериозно да работят, защото програмните периоди изтичат, започват нови и който има качествени проекти, в неговото населено място ще се случат добри неща, посъветва премиерът новоизбраната местна власт относно усвояването на еврофондовете.

Най-голямата победа на ГЕРБ в областните градове на балотажа е в Хасково, където кандидатът им Добри Беливанов спечели с над 70%, като така лиши от пети мандат досегашния кмет Георги Иванов, издигнат от местната "Коалиция за Хасково".