Дори сайтовете на парламента и ДАНС имаха проблеми в деня на балотажа

Атаката срещу сайтовете на български държавни институции става чрез заразени с вирус компютри в целия свят, обясняват пред БНР източници от Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Според антимафиоти неизвестен до този момент подател е изпратил вирус до стотици хиляди имейл адреси в различни държави.

След активиране на вируса на практика изпращачът може да контролира действията на компютрите от разстояние. Така в даден момент той е задал на няколко хиляди компютъра да направят справка в съответния сайт, което води до неговото пълно блокиране. Тази схема е била приложена и на първия тур от местните избори, когато се проведе и референдумът за електронното гласуване, и в деня на балотажа.

Дали първоизточникът на хакерската атака е на родна територия или не

все още не е известно. Ясно е само, че всички посещения в блокираните сайтове стават от интернет адреси, които не са в България. Това допълнително затруднява работата на службите у нас по разкриване на авторите. Работата по случая продължава.

След "безпрецедентната хакерска атака" срещу ЦИК преди седмица в деня на балотажа не можеше да се получи информация от сайтовете на парламента, ДАНС, Националната агенция по приходите (НАП), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от която се очаква информация за новите цени на тока, които влизат сила от днешния 1 ноември. Не се отваряха и сайтовете на някои медии.

Сайтът на "Информационно обслужване" е бил обект на хакерски атаки от сутринта,

призна пред БНР председателят на дружеството Михаил Константинов, но увери, че това няма да затрудни обработката на гласовете от балотажите за кмет. 

"Много мощен ресурс е впрегнат срещу нас, но не само срещу нас, ударени бяха редица министерства. Дължи се на масирана хакерска атака. Както знаете, Пентагона хакнаха, ЦРУ хакнаха. Хакерите са една могъща сила в момента, с която трябва да се съобразяваме", каза математикът и поясни:

"Нашите сайтове са такива, че като влязат няколко милиона за една секунда, сайтовете блокират. Нашата система за обработване на резултати не зависи от интернет. Ако ще сега една комета да прасне комуникационните спътници, метеор да ги удари и така нататък, това изобщо няма да се отрази на обработката на резултатите."

"Да се организира такава атака струва пари, това не е случайно.

Всеки технически проблем може да се реши", коментира председателят на "Интернет общество" Вени Марковски по БНР по-рано през седмицата.

"Повечето хора съсредоточиха вниманието си върху референдума и казаха, че това е атака за референдума, а защо да не помислим, че е била атака за местните избори. Тъй като вниманието на всички е насочено към проблеми на ЦИК, междувременно може да се правят най-различни манипулации и фалшификации около изборите, за които може би няма никога да разберем.

Преди години имаше сайтове, в които човек може да влезе и да си поръча кой сайт да бъде свален и преди няколко месеца имаше статия в руските медии за фирма, която се намира в България, която работи по поръчка на клиента и сваля сайтове срещу заплащане. Извършителите не са толкова важни в случая със свалените български сайтове, защото в най-общия случай те изобщо не са подозирали, че компютрите им се използват за такова нещо. Въпросът е дали МВР ще намери кой е поръчителят", обясни Марковски.

Източник: BNR.bg