Нина Хос е звездата в "Злато", участвал в конкурсната програма на Берлиналe 2013, който може да се гледа онлайн в Kidamom

Гледай "Злато" онлайн в Kidamom.com

В годините на соца у нас бяха популярни романите за индианци и техните екранизации в източногерманската киностудия ДЕФА - като "Синовете на великата мечка" и "Оцеола" от немския писател Карл Май, които превърнаха в звезда Гойко Митич (възпят впоследствие от група "Хиподил" в хита им "Бате Гойко").

Жанрът се наричаше "ийстърн" (Ostern, букв. "източен уестърн"), а сред ГДР образците му беше и музикалният "Пей, каубой, пей" с Дийн Рид. Дори България се е включила в производството на подобни приключенски филми със "Заветът на инката" и сериала "Децата на капитан Грант".

Виж още: Когато край Белоградчик бродеха индианци...

"Злато" също е уестърн, но не в духа на онази традиция.

Сюжетът

Лятото на 1898 г., Клондайк по време на Златната треска. Емили се присъединява към група емигранти от Германия и Австро-Унгария в дългото им пътуване към златните находища, току-що открити на север. Седмината златотърсачи залагат всичко на карта в името на преуспяването си в Новия свят...

Миналата година излезе и друг филм със същото заглавие - комедия с Джеймс Несбит и Мейзи Уилямс, а догодина се чака още една драма под името Gold, която е ситуирана в индонезийската джунгла с участието на Брайс Далас Хауърд и Матю Макконъхи.

Германският уестърн от 2013 г. е заснет в Канада от режисьора Томас Арслан. Актрисата в главната роля, 40-годишната днес Нина Хос, е популярна покрай работата си с режисьора Кристиан Пецолд, който я е снимал в пет филма: "Волфсбург" (2003), "Йела" (2007), "Йерихон" (2008), "Барбара" и най-новият, "Феникс" (2014).

Може да сте я гледали също в трилъра по Джон льо Каре "Най-търсеният човек" (2013) на Антон Корбийн, където блестят и холивудски звезди като покойния Филип Сиймур Хофман, Рейчъл Макадамс, Уилям Дефо и Робин Райт.

Тя освен това е и певица, записала с "Маник стрийт прийчърс" песента Europa Geht Durch Mich от албума им Futurology (2014).

В "Злато" й партнират Уве Бом, Петер Курт, Ларс Рудолф, словенският актьор Марко Мандич, Роза Енскат и Волфганг Пакхойзер.