Седем души са загинали, а близо 50 - ранени, след като микробус се вряза в пешеходци на Лондонския мост, а тримата нападатели се нахвърлили с ножове върху хората в заведенията около пазара "Бъроу маркет"

Седем души са загинали при терористичните атаки, извършени късно снощи в оживен централен район на Лондон по подобие на атентата по Уестминстърския мост през март. Ранените са поне 48, като 21 от тях са в критично състояние.

В събота вечерта, около 22 ч. местно време, бял микробус, който се движел с около 80 км/ч., прегазил минувачи по тротоара на Лондонския мост в британската столица по посока южния бряг на река Темза.

Возилото продължило към пазара Бъроу маркет. Тримата мъже вътре слезли и продължили пеша, като се нахвърлили с хладно оръжие върху хората по улицата, както и в околните барове и ресторанти, с които е известен районът.

Нападателите са застреляни от полицията в рамките на осем минути от получаването на сигнала, съобщава Би Би Си. По свидетелства на очевидци те изглеждали много агресивни и освен дълги ножове, носели колани с експлозиви - които впоследствие се оказали бутафорни.

"Няма думи, които да описват скръбта и гнева, които чувства градът ни. Изпитвам ужас и ярост, че тези страхливи терористи умишлено атакуваха невинни лондончани и гости на града, които се наслаждаваха на съботната вечер... Те са зли страхливци, а Лондон никога няма да бъде сплашен. Никога няма да ги оставим да спечелят", коментира кметът на Лондон Садик Хан.

Околните улици остават отцепени в неделния ден, затворени са и двете метростанции при Лондонския мост и пазара "Бъроу".

Лондонският мост на сутринта след нападението - снимка от "Туитър" профила на Бен Престън, изпълнителен директор на в. "Сънди таймс"

Поредните терористични нападения се случват само няколко дни преди предсрочните парламентарни избори в страната на 8 юни, а вече е в ход кампания за тяхното отлагане.

Нараства и натискът върху разузнавателните служби МИ5, които обявиха, че следят 3000 души и работят по предотвратяването на 500 терористични заговора - и очакваха поне един от тях да се окаже неизбежен, отбелязва Би Би Си.

Свидетели на съботната вечер описват пред Си Ен Ен настъпилата паника, когато въоръжените мъже влизали в заведения като Elliot's и El Pastor, нахвърляйки се с ножовете си срещу посетителите и персонала.

Някои се спасили, като започнали да замерват нападателите със столове и бутилки, успявайки да ги изтикат навън - а после залостили вратите.

Очевидец в бирарията Katzenjammers разказва, че вътре влезли служители на реда, които им наредили да се снишат на пода, докато техни колеги навън стреляли по терористите. Осем въоръжени полицаи използвали общо 50 куршума срещу нападателите, при което е бил прострелян и един цивилен, откаран в болница.

Поне трима души са получили прободни рани в областта на шията. Пострадали са също четирима французи, един от тях в тежко състояние. Между убитите има и гражданин на Канада.

Четирима полицаи са били ранени, като един от тях, който се отзовал на местопрестъплението в извънработно време, е пострадал по-сериозно, а друг, невъоръжен служител на транспортната полиция, е без опасност за живота.

Третият инцидент - в квартал "Воксхол" в Южен Лондон, отново свързан с наръгване, няма връзка с другите две нападения, уточниха от силите за сигурност.

Според De Re Militari вероятно става дума за координирана атака по подобие на 13 ноември 2015 г. в Париж - нападение от екип в различни населени места, с хладно оръжие, врязване на автомобил в цивилни и стрелба.

Атаките се случват седмица след самоубийствения атентат след концерт на Ариана Гранде в Манчестър, при което загинаха 22 души, а над 60 бяха ранени. Довечера в Манчестър певицата и нейни колеги изнасят благотворителен концерт, предаван пряко и по БНТ1.

Виж още: Ариана Гранде се връща в Манчестър

Би Би Си показва на сателитна карта от района как се е разгърнало нападението в съботната вечер на 3 юни

Източник: De Re Militari, Би Би Си, Си Ен Ен