22-ма са загинали, сред тях и деца, близо 60 ранени при експлозията, дело на атентатор самоубиец, който беше идентифициран като либиеца Салман Абеди

Терористичен акт взе жертви след концерт на Ариана Гранде в "Манчестър арена" в Манчестър, Великобритания. 22-ма са загинали, а 59 са ранени при експлозията в 22,35 ч. местно време в понеделник (малко след полунощ българско време).

Нападението със самоделна бомба е било извършено от атентатор самоубиец, който е загинал. Американски източници го назоваха като 22-годишния Салман Абеди, син на емигранти от Либия, роден в Манчестър.

Полицията уточнява, че взривът е бил във фоайето, което свързва залата с жп гарата и трамвайната спирка в северната част на градския център.

Това е най-кръвопролитният терористичен акт на Острова от 2005 г. насам, когато на 7 юли в лондонското метро се самовзривиха четирима атентатори и загинаха 52 души. Последната подобна атака беше отново в британската столица на 22 март, когато мъж прегази с автомобила си минувачи по Уестминстърския мост, а след това намушка смъртоносно полицай пред сградата на парламента.

Сред жертвите на 22 май има и деца. Първите идентифицирани бяха две момичета, на 18 и осем години, както и мъж на 26. Снимките им са по първите страници на британската преса заедно 15 души, които се водят безследно изчезнали.

Отговорност за деянието постфактум пое "Ислямска държава", а междувременно партиите в Обединеното кралство преустановиха предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 8 юни.

Капацитетът на "Манчестър арена" в британския град е 21 хил. души, което я прави втората по големина закрита зала в Европа, пояснява Би Би Си.

През ноември 2015 в парижката зала "Батаклан" терористи убиха близо 100 души на концерт на американската група Eagles of Death Metal.

Виж още: Когато смъртта дебне на рокконцертите

Самата певица напуснала сцената малко преди инцидента, а по-късно написа в "Туитър", че е съсипана: "От дъното на душата си, съжалявам толкова много. Нямам думи."

23-годишната Ариана Гранде започва кариерата си като актриса в тийнейджърски сериали като "Викторично" и Sam&Cat. Родена е на 26 юни 1993-та, издава първия си албум на 20, а година по-късно вече е мегазвезда с хитове като Problem с Иги Азалия.

Европейското турне в подкрепа на актуалния й албум Dangerous Woman (2016) трябва да продължи на 25-26 май с концерти в Лондон, а след това с дати в Белгия, Полша, Германия, Швейцария, Франция, Португалия, Испания.

Ариана Гранде, в бяло и розово, пее дуета си с Ники Минаж на видеонаградите на MTV, раздадени в "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк, 28 август 2016 г. Снимка: Theo Wargo/MTV1617/Getty Images за MTV

Източник: Би Би Си