Данните от проучването на "Галъп интернешънъл" бяха оповестени в навечерието на 24 май, когато в НДК започна и пролетният панаир на книгата

Над 2/3 от българите и техните семейства, поне 68% от населението, не са купували книга през последната една година - ако се съди по данните, които "Галъп интернешънъл" публикува в навечерието на 24 май.

Под 1/3, или 32% от анкетираните, твърдят, че те или семействата им са купили поне една книга в последните 12 месеца, но е известно, че в такива отговори хората често не са особено искрени, уточняват социолозите.

Още по-малко, едва 13%, заявяват, че в последната една година са вземали книги от библиотека, докато останалите 87% не са.

Виж още: Колко култура е достатъчна на българите?

Данните са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", осъществено сред 819 пълнолетни българи между 4 и 11 май по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Данните показват, че в сравнение с 2010 г. процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последните 12 месеца, се увеличава. Засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература вероятно също допринася за това увеличение, заключават обаче от "Галъп".

Според тях затрудненият достъп е другата ключова причина за отчетените резултати, тъй като възрастните, които по традиция не ползват компютри и предпочитат хартиени издания, вероятно изпитват затруднения с набавянето на книги.

Данните сочат, че делът на четящите закономерно е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове. Жените, които са закупували книги или са заемали книги от библиотека, са два пъти повече от мъжете.

Добрите новини са, че почти половината от хората на възраст между 18 и 35 години са си купували книги през последната година, а 1/4 от най-младите са взимали книга от библиотека. Това обаче до известна степен се дължи и на необходимост - за нуждите на образованието им например, напомнят още социолозите.

Виж още: Какво четат 18-годишните у нас?

Източник: "Галъп интернешънъл"