"Хари Потър" оглави тийнейджърския Топ 18, съставен от в. "24 часа", номер 1 сред българските книги е "Време разделно" от Антон Дончев

Поредицата романи за Хари Потър оглави класацията за най-популярните книги сред тийнейджърите в класацията "18-те книги на 18-годишните", съставена от вестник "24 часа". Подреждането е направено след допитване до ученици от цялата страна на възраст между 17 и 19 години.

Инициативата за втора поредна година е продължение на кампанията "18 книги за вашето литературно пълнолетие", а целта е да се насърчи четенето и диалогът между поколенията, обяснява БНТ.

Само един български автор е намерил място сред 18-те заглавия - "Време разделно" от Антон Дончев е под номер 7, изпреварвайки "Властелинът на пръстените" от Дж.Р.Р.Толкин.

Виж още: "Време разделно" - любимият БГ филм? 10 мнения

"Радвам се, разбира се, че още го четат, но самотен се чувствам, не е правилно това нещо. Има клади, никой не ги е запалил - защо, проблем на учителите ли, какво става?", коментира авторът пред БНТ и посъветва младите си читатели:

"Всеки автор сваля на земята космически кораб, пълен със спящи герои. От вас зависи да ги събудите. Те чакат вашия поглед, внимание и любов, за да споделят историите си."

"Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери и "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма са на второ и трето място в допитването. Три от позициите се заемат от бестселъри на Джон Грийн, като най-високо се нарежда "Вината в нашите звезди". В списъка е и еротичната трилогия "50 нюанса сиво".

Видео: Кара Делевин в "Хартиени градове"

Половината от книгите са класики, ценени и от по-големите поколения, а останалите заглавия са разделени почти поравно на стойностна съвременна литература, близка като стил на писане до класическите образци, и бестселъри - хибриди без особена литературна стойност, добили популярност чрез киноверсиите си, обобщават авторите на допитването. Целият Топ 18 изглежда така:

1. "Хари Потър" - Дж.К.Роулинг
2. "Малкият принц" - Антоан дьо Сент-Екзюпери
3. "Граф Монте Кристо" - Александър Дюма
4. "Вината в нашите звезди" - Джон Грийн
5. "Робинзон Крузо" - Даниел Дефо
6. "Игрите на глада" - Сюзан Колинс
7. "Време разделно" - Антон Дончев
8. "Властелинът на пръстените" - Джон Роналд Руел Толкин
9. "Пипи Дългото чорапче" - Астрид Линдгрен
10. "Къде си, Аляска?" - Джон Грийн
11. "Петдесет нюанса сиво" - Е.Л.Джеймс
12. "Мечо Пух" - А.А.Милн
13. "Шифърът на Леонардо" - Дан Браун
14. "Крадецът на книги" - Маркъс Зюсак
15. "Хартиени градове" - Джон Грийн
16. "За мишките и хората" - Джон Стайнбек
17. "1984" - Джордж Оруел
18. "Да убиеш присмехулник" - Харпър Ли

Фотогалерия: Илюстрованите издания на "Хари Потър"

18-о място в чуждестранния Топ 18 е за друга книга от Дж.Р.Р.Толкин за Средната земя - "Хобит".

Сред четените от тийнейджъри родни автори веднага след Антон Дончев се нареждат Захари Карабашлиев с "18% сиво" и Людмила Филипова с "Мастиленият лабиринт".

В българския Топ 18 са още Георги Господинов с "Физика на тъгата" (4), Николай Хайтов с "Диви разкази" (5), Емил Конрад с "Нещата, на които не ни учат в училище" (6), "Изкуството да бъдеш мързелив" (16) и "Хаштаг сподели" (17), Блага Димитрова с "Лавина" (7) и "Пътуване към себе си" (12), Ивайло Петров с "Преди да се родя и след това" (8) и "Хайка за вълци" (11), Братя Мормареви с "Войната на таралежите" (9), Павел Вежинов с "Нощем с белите коне" (10) и "Бариерата" (15), Генчо Стоев с "Цената на златото" (13), Евгени Константинов със "Сватбите на Йоан Асен" (14), Вера Мутафчиева със "Случаят Джем" (18).

Виж още: Какво толкова ни пречи Конрад

Има влияние на носещи се във въздуха моди и те са тези, които подреждат книгите, смята медийният експерт Георги Лозанов, а водещият на предаването по БНТ1 "Библиотеката" Андрей Захариев коментира: "Не е ли хубаво, че отново разпознават себе си чрез модни писатели, отново има модерна литература? Като има дървета, винаги ще се намери кой да ги запали, казва ни Антон Дончев - и именно заради това според него не бива да губим надежда за бъдещото поколение."

Разгледайте още: Подбрани книги с научна фантастика, фентъзи и хорър

Източник: БНТ, "Виваком"