Детската книга, която е любима на милиони възрастни (или по-скоро непорасли деца), докосва с думите си и ни показва мъдрост и красота

Една от най-прекрасните детски книги, която е любима и на толкова много възрастни, е "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери. И това не е случайно. В нея могат да бъдат намерени толкова много мъдрост и красота, колкото има в едно чисто сърце.

Виж още: "Малкият принц" като 3D анимация и в други екранизации (видео)

Тази година на 14 декември отбелязваме 70 години от първото издание на тази прекрасна книжка. По случая ви припомняме някои от любимите ни цитати от нея:

1. "Сбогом - каза лисицата. - Ето моята тайна. Тя е много проста: най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите."

2. "Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: Моето цвете е там някъде"

3. "В този спящ малък принц най-силно ме вълнува неговата вярност към едно цвете, образът на розата, която сияе в него като пламък на лампа дори когато той спи..."

Виж още: Цитати от любими детски книги

4. "Ах, мъничък принце, така постепенно разбрах твоя малък тъжен живот. Дълго време единственото ти развлечение е било сладостта на слънчевите залези."

5. "Знам една планета с един червендалест господин. Той никога не е помирисвал цвете. Никога не е поглеждал звезда. Никога не е обичал никого. Никога не е правил друго, освен сметки. Цял ден повтаря като теб: "Аз съм сериозен човек! Аз съм сериозен човек!", и се надува от гордост. Но това не е човек, а гъба!"

6. "Показах прекрасното си произведение на възрастните и ги попитах дали моята рисунка не им вдъхва страх. Те ми отговориха: "Че защо една шапка ще вдъхва страх?" Моята рисунка не изобразяваше шапка. Тя изобразяваше една змия боа, която бе глътнала и смилаше слон."

7. "- Къде са хората?...
- Хората ли? Видях ги преди години. Но човек никога не знае къде да ги открие. Вятърът ги носи. Нямат корени и това им пречи много."

8. "Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите и милиони звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив. Мислиш си: "Моето цвете е там някъде..." Но ако овцата изяде цветето, за тебе сякаш всичките звезди угасват! И това не било важно, така ли?"

Виж още: Как да отгледаме истински читател

9. "- Защо пиеш? - попита го малкият принц.
- За да забравя - отговори пияницата.
- Какво да забравиш? - поиска да разбере малкият принц, който вече го съжаляваше.
- За да забравя, че ме е срам - призна пияницата, като наведе глава.
- Срам - от какво? - пожела да узнае малкият принц, който искаше да му помогне.
- Срам от това, че пия! - завърши пияницата и потъна окончателно в мълчание."

10. "Аз се възхищавам от тебе - рече малкият принц, като сви леко рамене, - но какво значение има това за тебе?"

11. "Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде кладенец..."

12. Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.

13. "Оставиш ли се да те опитомят, има опасност да поплачеш..."

Виж още: Какво ни липсва от детството

14. "Цветята са слаби. Наивни са. И се пазят, както могат. Мислят се за страшни с техните бодли."

15. "- Един ден видях слънцето да залязва четиридесет и четири пъти!
И малко след това ти добави:
- Знаеш ли… когато човек е много тъжен, обича слънчевите залези…
- През оня ден с четиридесет и четирите пъти - ти си бил значи много тъжен?"

16. "Защото човек може в едно и също време да бъде добросъвестен и мързелив."

17. Трябва да бъдеш много търпелив. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения.

18. "Никога не ни харесва там, където сме."

19. "Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец."

Виж още: 15 цитата от анимациите, които ни връщат към важното в живота

20. "Хората - каза малкият принц - се пъхат в бързите влакове, но вече не знаят какво търсят. И затова започват да се движат, но се въртят в кръг..."

21. "Тъй като аз ще живея на една от тях, тъй като аз ще се смея на една от тях, когато погледнеш нощем небето, ще ти се струва, че всички звезди се смеят. Ти ще имаш звезди, които знаят да се смеят!"

22. "За вас, които също като мене обичате малкия принц, нищо от вселената не е същото, щом там някъде, неизвестно де, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."

23. "И ако тогава някое дете дойде при вас, ако се смее, ако има златни коси, ако не отговаря, когато го разпитват, ще отгатнете кое е то. Тогава бъдете любезни! Не ме оставяйте да бъда толкова тъжен: пишете ми веднага, че той се е върнал..."