Специален протеин, съдържащ се в стомаха на пингвините от архипелага Крозе в Южния Индийски океан, може да се окаже решението на проблема с все по-слабо работещите антибиотици

Френски учени засилиха надеждите, че може да се намери заместител на антибиотиците, които стават все по-неефикасни срещу засилващата се резистентност на бактериите и патогенните гъби, съобщи днес в. "Монд". 

Учените са открили нов протеин, наречен сфенисин (spheniscine), който се синтезира в стомаха на кралските пингвини на архипелага Крозе в Южния Индийски океан.

Учените установили, че мъжките пингвини хранят малките си при отсъствие на женските, като връщат от стомаха си риба и калмари, запазени в свежо състояние, макар че са били погълнати преди няколко седмици. 

Виж още: Нов антибиотик може да победи резистентните микроби

Удивителното е, че консервацията им става при телесна температура 37°C, каквато е и при човека. Протеинът пречи както на смилането им, така и на развитието на микроорганизми в тях. 

Това накарало учените да се заинтересуват от механизма на неговото действие, който се оказал по-ефикасен от познатите антибиотици. 

Близостта в телесната температура на пингвина и човека означава, че протеинът би запазил качествата си и в човешкото тяло.

Виж още: Защо ни трябва световна революция в антибиотиците

Източник: Агенция "Фокус"