Британски доклад предлага глобални мерки, които да насърчат фармацевтичната индустрия да разработи нови антибиотици - и образователна кампания сред пациентите, за да се противодейства срещу резистентността на инфекциите

За световна революция в използването на противомикробните лекарства призовава научен доклад, огласен във Великобритания. Според икономиста лорд Джим О'Нийл, ръководител на проекта Review on Antimicrobial Resistance (Преглед на антимикробната резистентност), е нужна образователна кампания, която да накара хората да престанат да поглъщат антибиотици сякаш са бонбони.

Това е първата препоръка в глобалния план, който трябва да предотврати връщането на медицината "обратно в тъмните векове".

Виж още: Идва ли краят на антибиотиците?

Би Би Си съобщава, че докладът е приет от научната общност със смесени чувства, тъй като според някои експерти не предлага достатъчно радикални мерки.

Супермикроби, устойчиви на антибиотици, стават причина за смъртта на 700 хил. души годишно. Прогнозите за периода до 2050 г. обаче сочат, че числото на ежегодните смъртните случаи може да достигне до 10 млн. - т.е. по човек на всеки три секунди.

Документът обобщава данните от осем други предишни научни разработки, които препоръчаха:

- Спешна кампания в световен мащаб, тъй като повечето хора не са наясно с рисковете.

- Основаване на Глобален фонд за иновации на стойност 2 млрд. долара за изследвания в ранен стадий.

- Подобряване на достъпа до чиста вода, канализация и по-добри хигиенни условия в болниците, за да се предотврати разпространението на инфекции.

Виж още: Кои са 10-те най-смъртоносни зарази

- Ограничаване на ненужната широка употреба на антибиотици в селското стопанство, вкл. забрана за онези, които са "от ключово значение" за човешкото здраве.

- Подобряване на наблюденията и статистиката за разпространяването на резистентността към лекарства.

- Компаниите, които се занимават с разработка на медикаменти, да получават по 1 млрд. долара за всеки новооткрит антибиотик.

- Финансови инициативи за разработката на нови изследвания, които да предотвратят предписването и приемането на антибиотик в случаи, когато няма да подейства.

- Популяризиране на ваксините и алтернативни на лекарствата методи.

Виж още: Медът е пълен с ГМО и антибиотици

В обобщения доклад се изтъква, че средствата могат да се осигурят чрез минимални съкращения в бюджета за здравеопазване на отделните държави или чрез допълнително данъчно облагане на фармацевтичните фирми, които не инвестират в антибиотични проучвания.

"Направили сме някои препоръки, които могат да се сторят на мнозина като голямо предизвикателство - изтъква лорд Джим О'Нийл. - За да се осъществят е нужно всеки да излезе от своята зона на комфорт, защото ако не го направим, няма да сме в състояние да решим този проблем."

Би Би Си дава като пример случилото се с Емили Морис от Милтън Кейнс, която минава през "осем години ад", след като получава обикновена инфекция на уринарния тракт. Антибиотиците не й повлияват, а в дългосрочен план може да се стигне до увреждане на бъбреците и дори до смърт.

При всяка болка, при всеки спазъм сърцето ми се свива при мисълта колко антибиотика са останали, които мога да използвам този път, признава жената.

Виж още: Как без да искаме увреждаме здравето на децата си

Проблемът как точно да се насърчи фармацевтичната индустрия за производството на нови антибиотици стои отдавна, а нов клас антибиотици не са откривани от 80-те години насам, припомня Би Би Си.

Ако обаче такъв продукт се появи, той ще се пази за употреба при спешни случаи и фирмата може никога да не си възвърне огромните разходи за проучване и разработка.

Затова компаниите приветстват предложената нова методика за овъзмездяването им. Експерт от фармацевтичен гигант напомня, че на антибиотиците трябва да се гледа като на пожарогасител в здравеопазването - да са под ръка по всяко време и да не губят качествата си дори ако се използват сравнително рядко.

Виж още: Нов антибиотик може да победи резистентните микроби

От "Лекари без граници" обаче опонират, че докладът е само първа крачка в очертаването на този мащабен пазарен провал - и не дълбае достатъчно дълбоко в проблема.

В благотворителната организация възприемат резистентността на инфекциите към лекарствата като заплаха за своята работа по цял свят - от лечението на ранени при военни конфликти до грижата за новородени в изостанали райони на Африка.

Докладът "О'Нийл" според тях не гарантира достъп както до съществуващите ресурси, така и до новопоявили се медикаменти, а в някои случаи предложеното решение е просто субсидиране на по-високите цени вместо опит за преодоляването им.

Източник: Би Би Си