Грип, хепатит, диарии, СПИН, туберкулоза и малария са сред опасните инфекциозни заболявания в списъка, публикуван от в. "Труд"

Вирусът ебола и смъртността, която причинява той, вцепениха цяла България в нощта срещу миналия петък. Оказа се, че 60-годишният пациент със съмнение за ебола е болен от също така опасната малария.

До момента еболата е инфектирала близо 15 000 души в света, а издъхналите са повече от 5500, обобщава Диана Тенчева в "Труд". Проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия (ВМА), изброява пред вестника и останалите 10 най-опасни за живота заболявания.

1. Грипът и острите респираторни заболявания

Най-много хора на планетата са издъхнали от грип. Само през 1918 г. т.нар. "испански грип" убива близо 50 млн. души. За сравнение - жертвите на Първата световна война са около 8,3 млн. След това има още три пандемии.

Пандемията  през 1957 г. се причинява от т.нар. "азиатски грип", който убива 3 млн. души. През 1968 г. пламва среден по сила "хонконгски грип", от който си отиват 34 хил. души. През 1977 г. започва четвъртата за миналия век пандемия, известна като "руски грип". Тя е определена като най-слабата.

Днес, благодарение на ваксините, грипът е напълно преодолим. Но ако не се имунизирате, може да стигнете до усложнения. Само едно от тях - пневмонията, годишно убива около 2000 българи.

2. Хепатит А, B, C, D и Е

В някои държави заразените с хепатит А са толкова много (като Китай), че не се знае броят им. Докато в Швеция доскоро заболяването не бе познато. Откакто компании започнали да внасят китайска храна, той върлува и в скандинавската държава.

Около 1,5 млрд. души по света боледуват от хепатит Б, а носителите на вируса са над 300 млн.

"Ние, специалистите, мислехме, че като приложим ваксината срещу хепатит B още при раждането и след това извършваме реимунизациите, ще се справим с болестта. Този процес започна през 1992 г., но се оказа, че

получаваният имунитет не е толкова стабилен

и след десетина години ваксинираните вече нямат необходимото количество антитела в кръвта си и заразата "тръгва" дори сред тях", разказа проф. Плочев.

В момента в клиниката му лежат именно такива десетина пациенти с хепатит В. Те са на около 20 години. Според професора решението е през 10 години да се прави реимунизация.

Проблемът е, че хората не могат да бъдат задължени да го сторят, а и в обществото се появява абсурдна нетърпимост срещу ваксините. Разпространяват се неверни и невероятни твърдения, че въвеждането на чужд белтък в организма води до изчерпване на имунната система.

Естествено, че това не е вярно, но неинформирани хора се "хващат" на подобни твърдения, посочва специалистът от ВМА. Той добавя, че откакто са създадени ваксините, човечеството си е спестило поне 1 млрд. жертви, спасило се е от едрата шарка, жълтата треска, денга треската, много други шарки, инфекциозни заболявания, детския паралич.

3. Диарии

Последният "хит" е диарията при пътуването. Годишно тя застига между 10 и 20% от пасажерите на международни линии, или над 10 млн. души. Няма такава статистика за България, още повече че нашите поразени пътуващи рядко търсят помощ при специалист.

До болница стигат онези, които са в много тежко състояние, дехидратирани, с рязко падане на нивата на калия в организма и с проблем на сърдечносъдовата система, т.е. когато са със синдром, застрашаващ живота им.

Не се знае точно какъв е причинителят на страданието,

но той е необичаен за стомашно-чревната флора за хора, които примерно посещават Мексико или други екзотични страни. Другият проблем е, че масово пътувалите се самолекуват, стига се до "прикриване" на инфекцията, а микробиолозите не могат да установят причинителя.

Диариите са изключително разпространени и фатални в Африка и Югоизточна Азия. Ттам всяка година боледуват 3,5 млрд. пациенти, милиард от които - деца, като най-малките, до 5 годинки, най-често издъхват.

Не трябва да се подценяват и антибиотичните диарии, които сами си причиняваме.

4. ХИВ вирусът

До момента е заразил 40 млрд. души в света, няма незасегната държава. През миналата година в тежко състояние са били 2,5 млн. души, от които 1,5 млн. са починали (240 хил. от тях са деца). 2/3 от инфектираните са в т.нар. Субсахарска Африка, т.е. на юг от пустинята Сахара.

Заболяването вече се разпростря върху Индокитай, Русия и Украйна, което е много тревожно. У нас се увеличават инфектираните от рисковата група хомосексуални мъже.

"Преди дни се върнах от конгрес в Глазгоу, където дискутирахме последните методи за лечение на ХИВ вируса. В Европа се забелязва рязко нарастване на проституиращите мъже от Африка и Латинска Америка. Никой обаче не коментира българските проблеми с нашите роми - те също обслужват хомосексуални мъже в Западна Европа", посочи проф. Плочев.

Според него подценяваме явлението, още повече че СПИН-ът "върви" със заразяване с хепатит С. А двете болести едновременно вече водят до

сериозни състояния, които налагат много скъпо лечение

Тази година бе открита специфична терапия срещу хепатит С, но в комбинация с антиретровирусното лечение на ХИВ вируса  на организма му "идва" в повече и се наблюдават много странични явления като анемия, нарушение на мастната обмяна, на чернодробната функция и др., показаха докладите в Глазгоу, обяснява проф. Плочев.

И ако намаляват проституиращите жени и наркомани с ХИВ вируса, все повече стават хомосексуалистите.

Друга тенденция: докато преди време те посещаваха определени места - лекари си спомниха за т.нар. "гей-таверни", в които за вечер мъже са осъществявали по 4-5 контакта с представители на своя пол. Такава е била практиката в САЩ, Хаити, Ибиса и т.н.

"Днес обаче тези мъже се крият, не се показват, което е много тревожно, тъй като разнасят заразата тайно и прикрито. Така стават неуправляеми", каза още проф. Плочев.

У нас официално регистрираните серопозитивни са над 1500 души, но реалният им брой е в пъти повече.

5. Туберкулозата

България не влиза в списъка със страните, които според СЗО, са в тревожна ситуация заради заболеваемостта от туберкулоза. Но въпреки всичко се наблюдава доста по-високо ниво на разпространението, отколкото във Финландия, Норвегия и Швеция. Тя "се вихри" масово в Азия, Африка, Индия и Китай.

Проблемът за България е появата на резистентни към медикаментите щамове на туберкулозата. Т.е. лекарствата не действат, а тъй като инфекцията е дихателна, пациентът заразява и други хора, посочва проф. Плочев. Той съветва

българите, които пътуват до Китай и Индия, да са особено внимателни,

тъй като там са регистрирани 40% от случаите на болестта в света. У нас туберкулозата може да атакува всеки. Тя вече не е "жълтата гостенка" на Христо Смирненски, не е болестта на бедните.

Имал съм и много богати пациенти, които са били повалени от нея, докато са били в чужбина - например в Бразилия, казва проф. Плочев. В България случаите са предимно "внесени".

6. Маларията

Добрата новина е, че срещу нея има специално лечение, но всяка година с нея се заразяват около 200 млн. души. И при тази диагноза случаите у нас са все "внесени" от чужбина.

Профилактиката предвижда да се приемат медикаменти по схема, за да се създаде имунитет срещу болестта. Но пациентът, който лежи във ВМА и първаначално бе със съмнения за ебола, а се оказа, че е с малария, не е пил тези лекарства. Затова е бил беззащитен срещу маларията в Сиера Леоне и днес е в тежко състояние.

7. Кърлежовопредаваните болести

Става дума не само за известните лаймска болест, марсилска, ку и кримска хеморагична треска, но и заболявания като анаплазмоза, ерлихиоза, петнисти трески, туларемия, която е особено популярна у нас.

Туларемията се предава най-вече чрез мишките и други гризачи, а случаите са толкова много, че България е на първо място в Европа. За последните години диагностицираните пациенти са около 300, открити в Перник, Сливница, Видинско, Силистренско.

8. Хеморагична треска с бъбречен синром

Много характерна за България. Трудно е да се посочи колко пациенти са със заболяването и как са го развили, тъй като голяма част от хората се лекуват в бъбречните отделения и по хемодиализа, а не в инфекциозните клиники.

Страданието е ендемично - среща се във Врачанския регион.

Неслучайно го поставям в 10-те най-опасни заразни болести, защото искам да накарам колегите, ако попаднат на пациент, който отделя много урина, да имат предвид да го изследват за хеморагична треска с бъбречен синдром, посъветва проф. Плочев. Понякога болестта протича и с нарушения на функцията на сърцето и белия дроб.

9. Лептоспироза

Болестта на ловците и рибарите. Причинява се от бактерия, която атакува черния дроб, бъбреците, централната нервна система, опорно-двигателния апарат, протича доста тежко и трудно се овладява. Ако си влязъл във вода, бактерията преминава през кожата и вече е в тялото на човека.

Неслучайно при наводненията в Мизия лекарите алармираха, че може да се стигне до случаи на лептоспироза. Пострадалите българи газеха в потопените райони, което ги изложи на риск от болестта. Годишно тя поразява по 200-400 души.

10. Полирезистентни стрептококови и стафилококови инфекции

Те са устойчиви на антибиотици инфекции, поразяват кожата, белите дробове, бъбреците, всички органи и системи.

"Тревожното е, че няма с какво да ги лекуваме, защото са резистентни към всякакъв вид антибиотици и се изправяме пред огромна трудност. Но за това сме виновни само ние, тъй като употребяваме прекомерно много антибиотици. По този показател сме на едно от първите места в света", посочи проф. Плочев.

Източник: в. "Труд"