57-годишен търговец, пребивавал в Сиера Леоне, беше настанен вчера във ВМА в София с подозрителни симптоми; 25 души, контактували с него, бяха изолирани временно

Отхвърлени са съмненията за ебола в България, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В 3,45 ч. директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев е докладвал в създадения оперативен щаб, че резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия (ВМА) пациент, завърнал се от Сиера Леоне,

не съдържат РНК на вируса Ебола

Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с Ебола. На извънредна пресконференция във ведомството рано тази сутрин здравният министър Петър Москов обяви, че реакцията е била адекватна, медицинските лица притежават достатъчно информация и държавата ни може да се справи с това предизвикателство.

Според него обаче има какво да се направи още, за да се подобри информираността на гражданите, затова ще се организира активна кампания при входните точки на страната. Ще засилим системата от мерки, за да сме спокойни, че имаме готовност, увери той.

Виж още: 11 въпроса и отговора за епидемията от ебола

Снощи от ведомството потвърдиха слуховете, че българин с грипоподобни симптоми, пребивавал през последния месец в обхванатата от епидемията африканска държава, е поставен в изолация във ВМА.

От ведомството припомниха, че съобразно приетите протоколи за действие, препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), здравните власти и Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) са предприели необходимите действия по

установяване и изолиране на контактните лица

До края на деня са били идентифицирани 12 души в пряк контакт с пациенти и 13 - в индиректен, които са били временно изолирани при подходящите условия.

Още първите клинични и неспецифични лабораторни изследвания на кръвта, направени от лекуващия екип, не дадоха убедителни резултати за наличие на вирусна инфекция. 

Виж още: България се готви за заплахата ебола

По-рано вчера зрител на Нова телевизия алармира, че е придружавал майка си в столична частна болница и случайно чул разговор между лекари, че симптомите на мъж приличат на заразен със смъртоносния вирус.

Медиците попитали дали е пътувал извън България, на което болният отговорил, че преди три седмици се е върнал от Сиера Леоне. Тогава настанала и паника сред лекарите.

Заболелият имал температура, кихане и хрема

Постъпил в частната болница, след като почувствал неразположение. Около 16 ч. оттам потърсили помощта на проф. Камен Плочев, ръководител на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. Той изпратил на лекуващите екипи защитни дрехи, а болният бил транспортиран във ВМА, съобщи агенция "Фокус", като се позова на източници от двете болници.

Взети са били проби от кръв и секрети, за да се пратят в една от лицензираните лаборатории - в Германия, Великобритания или Института по тропически болести във френския град Марсилия.

Виж още: Ебола - има ли опасност за България?        

Преди месец опасения за починал от ебола се появиха и в съседна Македония, но тревогата се оказа фалшива.

Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на починалите в епидемията е вече близо 5500, а на заразените - над 15 хил., припомня Нова тв.

Голямата част от жертвите са в Западна Африка, но единични случаи на починали има също в Испания и САЩ. Най-много са починали от болестта в Либерия и Сиера Леоне - съответно 2964 и 1250.

Виж още: Най-лошият сценарий: Над милион заразени от ебола до януари