Броят на жертвите в Западна Африка надхвърли 4000; потвърдиха първи заразен на територията на САЩ - медицинско лице от болницата в Далас, където от ебола почина либериецът Томас Ерик Дънкан

Починалият британец в Македония предизвика тази седмица невиждана паника в България и цяла Европа, обобщава агенция "Фокус". В събота излязоха резултатите от лаборатория в Германия, които доказахa окончателно, че кончината на мъжа не се дължи на смъртоносния вирус.

На 11 октомври, когато в Република Македония отбелязват Деня на народното въстание, местните медии оповестиха: "Нема Ебола во Македонија".

В продължение на няколко дни британецът се оплаквал от силни болки в корема и висока температура, но още тогава беше посочено, че вероятно състоянието му се е влошило поради алкохолизъм.

Свалена е карантината за гостите от хотел "Супер 8", които не можеха да напускат сградата заради починалия в четвъртък британец. Още тогава здравните власти посочиха друга възможна причина за смъртта му, но случаят се изясни окончателно в събота, когато пристигнаха резултатите от лабораторията в Германия.

Виж още: Ебола - има ли опасност за България?

Въпреки че бяхме убедени, че не боледува от ебола, бяхме задължени да процедираме съгласно световните протоколи, коментира Йованка Костовска от министерството на здравеопазването в Република Македония. Причината за кончината му се установява с аутопсия.

Този случай - и уводното заглавие на "24 часа" в четвъртък: "В България няма носилка за болни от ебола" - обаче заостри вниманието към готовността на институциите и мерките, които страната ни предприема срещу евентуалното навлизане на заразната болест у нас.

Специалната носилка, която изолира болния и предпазва медицинския екип от пряк контакт с него, се чака да пристигне във Военномедицинска академия (ВМА) до седмица. Тя била поръчана още преди месец.

Бившият началник на ВМА ген. Стоян Тонев, зам.-кмет по здравеопазването на Столичната община и новоизбран депутат от ГЕРБ, успокои, че Клиниката по инфекциозни болести е защитно оборудвана и може да лекува едновременно 14 болни от особено опасни инфекции.

Още Овидий е казал: "От Африка отново нещо ново", припомни пред агенция "Фокус" ген. Тонев.

Виж още: Как бе открит вирусът Ебола през 1976 г.

"Откакто свят светува, от джунглата на Африка и Амазония идва нещо ново. Ако болестта ебола беше в някоя друга област на света, където имаше и петрол, и злато, и други ценности, вероятно мерките щяха да бъдат взети много по-бързо и по-бързо щяха да бъдат отпуснати пари. Едва, когато започнаха да се заразяват американци и европейци, започна да се помага на тези страни. Това бих го нарекъл дискриминация", коментира той.

По думите му, ако се разсъждава от чисто клинична форма, болестта се е зародила преди стотици години, но първите епидемични и клинично доказани случаи са през последните 20 години. Ген. Тонев изтъкна oщe, че реално сега започва да се разработва ваксина срещу заболяването и поясни:

"По света има много епидемични огнища, например жълтата треска, но човек се имунизира само ако ходи в тези области. Липсата на епидемична обстановка не изисква поголовна ваксинация - такава се прави само, когато хората ще имат контакт със заболелите."

Поради липса на кадър със защитно медицинско облекло македонски вестник илюстрира темата зв съботния си брой със скафандър на американски астронавт

Известен риск за вируса ебола, макар и не голям, е потокът от бежанци, признава в интервю за агенция "Фокус" главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Организирали сме всички мерки по отношение пребиваването на чужденците - медицински прегледи и изследвания, посочва той и уверява, че в страната ни са предприети всички епидемиологични мерки, например контрол на влизащите пътници.

Д-р Кунчев добавя, че у нас е позната подобна на ебола треска, която е рядко разпространена и е с 50-60% смъртност, като се предава по същия начин - а всички лекари в болниците знаят как се работи в такива случаи.

Виж още: Епидемията от ебола излиза от контрол

На въпрос с какви генетични методи се доказва вирусът на ебола, той обяснява, че в България това става с полимеразна верижна реакция, като вероятността случаят да бъде пропуснат е много малка. След получаването на положителна проба и ако пациентът отговаря на дефиницията, следващата стъпка е да се изпрати за потвърждение в лаборатория, определена от Световната здравна организация (СЗО) и ако се потвърди оттам, значи със сигурност става дума за ебола, обяснява д-р Кунчев.

За случая в съседна Македония той коментира, че починалият е страдал от други заболявания. Имал е тежко алкохолно увреждане на черния дроб, което е дало симптоми, подобни на проявленията на ебола, уточни епидемиологът.

Основното при тази диагноза, освен симптомите, е човекът да е пребивавал в някоя от заразените страни - Гвинея, Либерия, Сиера Леоне, или да е контактувал с болен, обясни д-р Кунчев.

"Липсата на специални защитни облекла срещу ебола е национален проблем. С този национален проблем са ангажирани главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, ръководните медицински структури. Нямаме причина да принуждаваме болниците да купуват облекла за хиляди левове, които да хвърлят в склад", посочи междувременно пред Нова телевизия служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и увери:

"Имаме готовност, фирмите доставчици светкавично да ни доставят тези защитни облекла. Не може д-р Кунчев или аз да стоим на летището и да чакаме да дойде някой заразен с ебола. На този етап не можем да тичаме пред еболата. Ако се случи нещо, имаме готовност да реагираме."

От Испания вече идват съобщения, че състоянието на медицинската сестра, която се зарази с ебола от пациент, се е подобрило. В неделя подобен на нейния случай бе регистриран и на американска територия - в болницата в Далас, щата Тексас, където тази седмица почина Томас Ерик Дънкан.

Драмата около мъжа, , който пренесе заразата от Либерия в САЩ, придоби скандални измерения, когато се оказа, че след първичния преглед той бил върнат да се лекува в домашни условия с рецепта за антибиотици...

Виж още: 11 въпроса и отговора за епидемията от ебола

В целия Европейски съюз нарастват опасенията, че вирусът може да се разпространи, пише германският регионален вестник "Райнише пост". Властите във Федералната република засега продължават да смятат, че ситуацията не е критична.

срещу ебола помага едно нещо: бдителноста. Ние не трябва да се присмиваме на хигиенистките от нюйоркското летище "Ла Гуардия", които не се явиха на работа от страх да не се заразят с ебола. Те се оплакаха, че ръкавиците им са напукани, и никога не знаят дали това отпадъците, които почистват, са дошли от заразен човек, проявил първите си симптоми на борда", пише изданието и заключава:

"Ние всички сме запознати с феномена на страха, който процъфтява благодарение на плодородната почва на ирационалното. Това е неизвестното, което се развихря тук: вирус, който изглежда е локализиран в Африка, но сега пътува по целия свят."