Това заяви вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков след заседанието на Изпълкома. Новината потвърди и Борислав Михайлов

Президентът на Българския футболен съюз обясни защо Изпълкомът е решил да освободи националния селекционер Любослав Пенев от заемания от него пост, информира Sportal.bg

Виж още: Йордан Лечков: Любо Пенев сам да си подаде оставката

"Анализирахме доста ситуацията в националния отбор. Всичките три години на Любо Пенев, в които постигна 9 победи, 7 равни и 8 загуби. Колегите бяха на мнение, особено през последната година, че не се представяме добре. Още след четвъртия кръг отборът почти е изгубил шансове да се класира, и то при положение че се класират първите два отбора в групата. Издръжката на националния отбор е 2,75 млн. лева. Условията са уникални, на нивото на големите отбори. Със сигурност

най-големите виновници са футболистите

Но треньорът трябва да им въздейства по някакъв начин. Играчите го подведоха. Някои от футболистите се самозабравиха. Приятели сме с Любо, играли сме заедно. Разделяме се като приятели", обясни Борислав Михайлов и допълни:

"Футболистите подведоха треньора. Много от тях не знаят какво е да си играч на националния отбор. Питах ги какъв им е проблемът, а те ми казват, че няма проблем. Значи има голям проблем. Ако се бяха класирали, щяха да си разделят 2,5 млн. евро. Как повече да ги мотивираме?", каза Боби, след което призова

медиите да не критикуват "четвъртите в света",

които са част от управлението на българския футбол. "Искам да престанете да се упражнявате върху играчите от 1994 г. Няма по-добра федерация от тази. Престанете да се упражнявате върху тези хора, защото те са дали много - допълни Михайлов, след което отново се върна на темата "Любо Пенев":

"Дали ще плащаме неустойка, дали няма, тепърва ще говорим с него. Със сигурност Пенев отлепи ютията, но е факт, че сме четвърти. Много ме е яд за раздялата с него. Вкара дисциплина."

Постиженията на Любослав Пенев

Любо Пенев пое тима в края на 2011 г., като записа девет победи, седем равенства и осем загуби в 24 мача начело на "трикольорите". 48-годишният специалист води тима в 10 контроли (5 победи, 2 равенства и 3 загуби), в 10 световни квалификации (3 победи, 4 равенства и 3 загуби) и в 4 европейски квалификации (победа, равенство, две загуби). 

В момента представителният отбор на България е на четвърто място в група "Н" с четири точки, след като победи Азербайджан в Баку (2:1) на старта, но след това загуби от Хърватия (0:1) на Националния стадион "Васил Левски" и от Норвегия в Осло (1:2). Фатално се оказа равенството с Малта (1:1) в София преди няколко дни. 

Ще има много сериозни кардинални промени на всички нива, увери членът на Изпълкома на БФС Наско Сираков. България бе на 56-о място в ранглистата на ФИФА при дебюта на Пенев срещу Унгария (1:1), след което влезе в топ 40 юни през 2013 г. след поредица от добри резултати, докато преди равенството с Малта бе на 62-ро място.

Виж още: "Бетис" иска Любослав Пенев за треньор