Медици не изключват и "кошмарния" вариант вирусът да мутира и да започне да се пренася по въздуха - макар че СЗО определиха тези опасения като неоснователни спекулации

Гледали сме подобни сценарии на кино, във филми като "Зараза" (Outbreak, 1995) и "Щамът Андромеда". Сега обаче опасността от подобен развой е напълно реална, твърдят специалисти.

Специалният представител на ООН Антъни Банбъри предупреди, че ако в най-скоро време епидемията не бъде поставена под контрол, вирусът може да мутира и да стане преносим по въздуха, което ще затрудни още повече овладяването му.

Виж още: 10 реални причини за края на света

"Колкото повече време прекарва в организма на толкова много хора, при това в район като Западна Африка, толкова повече нараства опасността от възникване на мутации. Засега подобно развитие не е вероятно, но не е и съвсем изключено", предупреди неотдавна експертът пред британския в. "Дейли телеграф".

Според него международната общност е "позакъсняла" с реакцията си на епидемията, но все още "не е прекалено късно" да се сложи край на бедствието.

Виж още: 11 въпроса и отговора за епидемията от ебола

В края на септември бе диагностициран и първият пациент с ебола в САЩ. Гражданинът на Либерия се заразил точно преди да отлети при роднини в Далас, щата Тексас.

Тази седмица бе съобщено и за медицинска сестра в Испания, проявила симптоми на треска. Диагнозата й е потвърдена и тя е първият случай на заразен след директен контакт извън Западна Африка, където жертвите са вече близо 3500, а болни са още около 7500.

Жената била в медицинския екип, който се грижел за 69-годишния мисионер, докаран от Сиела Леоне. Той почина на 25 септември, а тя проявила симптомите на 30-и, докато била на почивка.

Виж още: Как бе открит вирусът на ебола през 1976 г.

Броят на заразените се удвоява на всеки 20-30 дни и от американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) прогнозират, че при най-кошмарното развитие през януари числото им може да стигне между 550 хил. и 1,4 млн. души, при това само в Африка.

"Никога не сме виждали нещо подобно - твърди Банбъри, който работи в ООН от 1988 г. - Работил съм в какви ли не условия - войни, природни бедствия, - но никога не съм виждал нещо толкова сериозно, така опасно, с толкова висок риск."

По думите му обаче в ООН вече са налице "политическа воля" и необходимите ресурси, които да помогнат за овладяване на епидемията. Сега всичко зависело от скоростта и категоричността, с която ще се приложат нужните мерки.

Виж още: "Лекари без граници": Губим битката с ебола

Заразата се пренася при близък и директен контакт с телесни течности, най-вече кръв, изпражнения и повръщано, напомнят от Световната здравна организация (СЗО). 

Откривана е също в майчиното мляко и урината, а чрез семенната си течност излекуван вече мъж може да е вирусоносител още поне 70 дни - а според някои и над 90.

Смята се, че слюнката и сълзите също носят известен риск, макар че учените засега не са напълно категорични в това, освен в случаи на тежко болни. Засега няма потвърждения, че ебола може да се пренася чрез потта.

Заразяването обаче може да стане и индиректно, чрез контакт със замърсени повърхности и предмети. Рискът обаче е малък и се свежда до минимум чрез почистване и дезинфекция.

Предположенията, че вирусът на ебола може да мутира във форма, която да се пренася лесно по въздуха от човек на човек, са само спекулации, които не са подкрепени с никакви доказателства, категорични са от СЗО. Те били неоснователни, но разбираеми предвид скоростта, с която се развива епидемията.