Може ли да се стигне до епидемия от ебола? Има ли реална опасност вирусът да стигне пределите на България? Главен държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира темата по БНТ

Заплахата "ебола" е абсолютно реална вече не само за африканския континент, но и за целия свят, призна д-р Ангел Кунчев, но подчерта - това не значи, че страната ни е пряко заплашена. 

Близо 4000 са вече жертвите на вируса в Западна Африка, като през последните седмици ебола достигна пределите на Европа и САЩ, а в Австралия в болница със симптоми на хеморагична треска е приета медицинска сестра, която е работила в Сиера Леоне. Няколкото случая изправиха на нокти здравните власти, включително в съседна Македония.

Според главният здравен инспектор засега сме донякъде защитени поради сравнително слабите връзки, които имаме със засегнатите страни: Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Две държави в непосредствена близост в Африка - Нигерия и Камерун - овладяха ситуацията, което показва, че когато се прилагат ефективни противоепидемични мерки, може да има решение.

Готовността на здравните власти у нас е основният въпрос и е функция от възможностите на системата, подчерта епидемиологът. Всички знаем в какво състояние се намира нашата здравна система, в какъв недоимък работят и болници, и контролни органи, и епидемиолози, припомни той.

Виж още: Нов вирус атакува деца и възрастни

Мерките срещу ебола са ефективни, когато системата може рано да открие случая, да го изолира, да намери контактните и да ги постави под наблюдение - това е ключовото, категоричен беше д-р Ангел Кунчев.

Той препоръча винаги да се има едно наум, особено при онези, които са пътували в африканския континент, дори и не в тези страни - да се прави пълна епидемична анкета дали са контактували с хора, които са имали някакви симптоми, и ако са налице съмнения, потенциалните жертви да бъдат изолирани и поставени под наблюдение.

Виж още: Епидемията от ебола излиза от контрол

Как да различаваме грип от ебола, когато симптомите са сходни - висока температура, кашлица, болки в гърлото? Разработената дефиниция включва тези симптоми плюс задължително идване от заразена страна или контакт със заразен, подчерта д-р Кунчев пред БНТ.

Той успокои, че във ВМА има условия да бъдат приети до 10 души, заразени с ебола. Вероятноста това да се наложи засега остава малка.

Виж още: 11 въпроса и отговора за епидемията от ебола