Какво представлява ебола, къде са огнищата и как да се предпазим, ако пътуваме в Западна Африка

Огнища на ебола в момента има в Гвинея, Либерия, а вече и в Сиера Леоне. От март насам в трите западноафрикански държави са регистрирани над 600 случая, от които близо 400 са завършили със смърт.

Това засега е най-сериозната епидемия от заболяването, като обикновено смъртността при инфектираните достига 90%. Досега най-много жертви е имало в Уганда през 2000 г. - 224 от 425 заразени. Първите случаи били регистрирани през 1976 г. с две едновременни огнища в Судан и Конго, където засяга село край река Ебола, дала и име на болестта.

Според най-новите съобщения от Световната здравна организация (СЗО) ситуацията е тревожна, защото вирусът се разпространява не само в граничните области и слабонаселените райони, а достига и големите градове.

От "Лекари без граници" алармираха, че положението излиза от контрол. Служители на хуманитарни организации разказват, че хората бягат от засегнатите населени места и допринасят за разнасянето на заразата.

За естествен гостоприемник на вируса се смятат плодовите прилепи от семейство Pteropodidae. Смята се, че местните жители се заразяват, като консумират месото им. Слюнката обаче също може да е източник, тъй като в сезона на мангото и прилепите, и хората се хранят с плодовете.

Какво представлява ебола?

Ебола е рядко срещано и тежко заболяване, често смъртоносно, предизвикано от вируса ебола. Предава се при пряк контакт с кръв или друга телесна течност (например слюнка, урина) от заразени хора или трупове.

Вирусът се предава също така до седем седмици след оздравяването при сексуален контакт без използване на предпазни средства. Можете да се заразите и при пряк контакт с кръв или друга телесна течност от живи или мъртви диви животни - например маймуни, горски антилопи и прилепи.

За разлика от грипния вирус вирусът ебола не се разпространява по въздушно-капков път.

В период от два дни до три седмици след излагане на вируса болестта може да започне внезапно с температура, болка в мускулите, слабост, главоболие и болки в гърлото.

Характерна за следващия етап от развитието на болестта е появата на повръщане, диария, обрив и функционални смущения в дейността на черния дроб и бъбреците.

При някои пациенти се наблюдават също така обилни вътрешни и външни кръвоизливи и полиорганна недостатъчност.

За болестта няма специална ваксина или лечение.

Рискът от заразяване с вируса ебола - как да се избегне

Дори ако живеете или сте пътували в засегната зона, рискът от заразяване с вируса ебола е изключително малък, освен ако не сте били пряко изложени на контакт с телесна течност от заразен човек или животно или от заразен човешки или животински труп.

Контактът с телесна течност включва сексуален контакт без използване на предпазни средства до седем седмици след оздравяването.

Ебола не се предава при случаен контакт на обществени места с хора, при които не се наблюдават признаци на заболяване. Не е възможно да се заразите с вируса ебола при досег с пари, при покупка на хранителни стоки или ако плувате в басейн.

Вирусът ебола не се пренася от комари. Унищожава се лесно със сапун, избелващи препарати, излагане на слънце и изсушаване.

Ако замърсени със заразена течност дрехи се изперат в перална машина, вирусът ебола се унищожава. Върху изложени на слънце или изсъхнали повърхности вирусът ебола остава жизнеспособен за изключително кратко време.

Видеорепортаж от миналия месец показва как СЗО се борят с тазгодишната епидемия, а по-долу поместваме и някои съвети от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) към пътниците, които пристигат в засегнатите зони или заминават оттам.

Съвети за пристигащите в засегнатите държави

Рискът да бъдете изложени на вируса ебола е изключително малък. Прилагането на описаните по-долу профилактични мерки би трябвало да премахне риска от заразяване:

- избягвайте пряк контакт с кръв или телесна течност от пациент или труп, както и с предмети, които може да са заразени;

- избягвайте близък контакт с диви животни и консумация на месо от дивеч;

- избягвайте сексуален контакт без използване на предпазни средства.

Съвети за заминаващите от държавите, засегнати от епидемията

Рискът да сте били изложени на вируса ебола е изключително малък. Въпреки това:

Ако вдигнете температура, ако се чувствате отпаднали без причина, както и при поява на диария или други тежки симптоми до няколко седмици след заминаването ви от тропическа зона, задължително веднага потърсете медицинска помощ, като посочите последните си пътувания - симптомите могат да бъдат причинени от заболяване, например малария, което налага незабавна диагностика и лечение.

Ако сте били изложени на пряк контакт с каквато и да било телесна течност от заразен човек или животно или от заразен човешки или животински труп, или ако сте имали сексуален контакт с вече оздравели болни, задължително веднага потърсете медицинска помощ, като посочите последните си пътувания.

Обадете се по телефона в медицинската служба, преди да отидете, за да може персоналът да вземе подходящи предпазни мерки за приемането ви.