Към края на живота си писателят, изгубил дъщеря си заради усложнения от морбили, излиза с призив към родителите, който звучи актуално и днес

Морбили, заушка, рубеола, варицела и магарешка кашлица... Наричат тези заболявания "класически", но в САЩ например повечето хора под 50-годишна възраст не са запознати със симптомите им заради масовото ваксиниране.

През 2014 г. обаче тези болести се завърнаха, което здравните власти зад Океана отдават на пътуванията зад граница и нарасналия брой неваксинирани.

В началото на новото хилядолетие от американския Център за контрол на заболяванията обявиха морбили за практически ликвидирана, но миналата година бяха регистрирани най-много случаи от две десетилетия насам, а епидемията обхвана 14 щата, с вече над 100 заболели.

Виж още: "За" или "против" задължителните ваксини

Популярният британски писател Роалд Дал издава своята първата творба за деца - "Джеймс и гигантската праскова", през 1961 г., с посвещение на първородната си дъщеря. Следващата му детска книга, "Чарли и шоколадовата фабрика" (1964), се появява скоро след като

7-годишната Оливия умира от усложнения при морбили

През 1988 г., малко преди края на живота си, той излиза със сърцераздирателно писмо, в което призовава родителите да ваксинират децата си. Текстът е публикуван в бюлетин на местната здравна служба.

Писателят Роалд Дал (1916-1990) през 1954 г. Снимка: Карл ван Вехтен / Библиотека на американския Конгрес

"Много по-вероятно е детето ви да се задави фатално с блокче шоколад, отколкото да се разболее сериозно заради имунизация срещу морбили - пише авторът на "Разкази с неочакван край". - Защо тогава се притеснявате толкова? Да оставите детето си без имунизация е

равносилно почти на престъпление."

Писмото на Роалд Дал придобива нова актуалност днес, тъй като не само в САЩ, а и у нас "шумно малцинство" родители изразяват опасения от странични ефекти и усложнения - макар че според медицински проучвания такива отклонения са рядкост.

"Хората все още не осъзнават, че морбили е опасна болест. Повярвайте ми, така е. Според мен родителите, които отказват имунизация за децата си, излагат живота им на риск... Във Великобритания все още имаме хиляди заболели от морбили, защото много родители не се съгласяват да позволят имунизирането на децата им - било то

поради инат, невежество или опасения."

Вероятно много родители днес не ваксинират децата си, защото не са виждали това заболяване и не си дават сметка колко е сериозно. Роалд Дал свидетелства за това от първо лице:

"Заболяването се развиваше по обичайния начин и аз често й четях, без да се притеснявам особено. Една сутрин, когато нещата вече вървяха към възстановяване, седях край леглото й и й показвах как си измайстори различни видове животни. Когато самата тя се зае с това, забелязах, че

ръцете й не работят в синхрон с мозъка

и тя не можеше да прави нищо. Попитах я:

- Добре ли си?

- Много ми се спи - отговори тя.

След час изпадна в безсъзнание. След 12 часа почина."

В случая с Оливия болестта се е усложнила до енцефалит и лекарите не са могли да я спасят. Писателят обяснява: "Днешните родители не са безпомощни и могат да предотвратят подобна трагедия. През 1962-ра не можех да сторя това за Оливия, защото тогава

още не беше открита надеждна ваксина срещу морбили."

Морбили е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен петнист обрив по кожата и усложнения на дихателната система. Разпространява се по въздушно-капков път и засяга детската възраст, припомнят от РИОКОЗ - Велико Търново.

Преди въвеждане на имунизация срещу морбили инфекцията е разпространена по целия свят. Наблюдавани са големи епидемии с висока смъртност. Така например само през 1983 г. жертвите й са 2,5 млн. деца в развиващите се страни в Азия, Африка и Латинска Америка. У нас след въвеждането на ваксината през 1969 г. заболеваемостта спада близо 300 пъти.      

Основната профилактика днес е живата противоморбилна ваксина. У нас се прилага триваксина (морбили-паротит-рубеола ) на 13 месеца, с реимунизация на 12 години.