Резистентността към лекарствата е голям проблем, който потенциално може да нанесе тежки вреди на човечеството

Антибиотиците са сред най-критикуваните лекарства в съвремення свят, като много хора ги отхвърлят като вредни за организма ни. Скоро обаче антибиотиците може да се окажат ненужни.

Според китайски учени светът е на прага на нова епоха, в която антибиотиците вече няма да вършат работа. Те са открили бактерия, устойчива на лекарствoто, прилагано, когато всички други методи са изчерпани, предаде Би Би Си.

Резистентност към антибиотиците

Учените са открили бактерия при пациенти и добитък, способна да устои на медикамента "колистин", прилаган като последен вариант за успешно лечение. Според тях резистентността може да се разпространи по света и да увеличи спектъра на нелечимите инфекции.

Вероятно устойчивостта на колистин е придобита след прекомерно голяма употреба на медикамента при селскостопански животни.

Придобиването на пълна резистентност към лечение - познато като апокалипсиса на антибиотиците - може да прати медицината обратно в тъмните векове на Средновековието. Ако това се случи, обикновени инфекции ще могат да убиват отново, а операциите и раковите терапии, разчитащи на антибиотици, също ще са заплашени.

Виж още: В близкото бъдеще хората могат да живеят средно по 20 г.

Китайски учени са засекли нова мутация - ген на име MCR-1, който пречи на колистина да убива бактериите.

Резистентността се е разпространила сред редица бактериални щамове и видове, сред които ешерихия коли, бактерията, причиняваща "некротизираща лобарна пневмония", и Pseudomonas aeruginosa - голяма група бактерии, причиняващи инфекции при хора, животни и растения. Има доказателства, че устойчивостта е стигнала до Лаос и Малайзия.

Според проф. Тимъти Уолш от Университета на Кардиф всички предпоставки, които биха сложили край на света на антибиотиците, са налице.

Ако MRC-1 се разпростре по света - а това е по-скоро въпрос на време, - и генът се подреди до другите резистентни на антибиотици, което е неизбежно, тогава вероятно ще сме достигнали до началото на ерата без антибиотици, обясни професорът пред Би Би Си.

Виж още: Нов антибиотик може да победи резистентните микроби

По думите му, когато този момент настъпи, ако пациент е сериозно заболял - например от инфекция с ешерихия коли, няма да има никакъв начин да му се помогне.

Резистентност към колистин е имало и преди. Въпреки това съществената разлика е, че този път мутацията е нараснала по начин, който я прави лесна за споделяне между бактериите.

И сега не е рядкост в болници да постъпват пациенти, за които е трудно да се открият работещи антибиотици, отбелязва проф. Марк Уилкокс, работещ за тръста на британската здравна служба към болниците в Лийдс. По думите му настъпването на апокалипсиса на антибиотиците няма да дойде изведнъж, но е ясно, че човечеството губи битката.

Неизбежна ли е резистентността?

Учените са загрижени как новият резистентен ген ще се свърже с останалите, които мъчат болниците, и ще доведе до бактерии, резистентни на всякакво лечение - т.нар. пан-резистентност.

Налице са индикации, че китайските власти действат бързо. Уолш има насрочени разговори със земеделския и здравния министър, за да обсъди забраната на употребата на колистин в селското стопанство.

Виж още: Как без да искаме увреждаме здравето на децата си

Проф. Лора Пидък от активистите "Антибиотик екшън" също смята, че антибиотиците не трябва да се ползват едновременно във ветеринарната и хуманната медицина.

Разработват се нови медикаменти като теиксобактин, които могат да забавят апокалипсиса, но те все още не са готови за употреба в здравеопазването.

Медицинският журнал Lancet изтъква, че данните от проучването са с огромно значение. В случай че не настъпят значителни промени, лекарите ще са принудени да отпращат все повече пациенти, защото няма да има с какво да лекуват инфекциите им.

Източник: Би Би Си