Допинг скандалите около българските щангисти докараха на страната официална забрана за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Многобройните допингови скандали в националния ни отбор по щанги докараха на България едно от най-тежките наказания в спорта.

Националният отбор на България по вдигане на тежести е получил официална забрана за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. заради многобройни нарушения на антидопинговите правила. 

Това е било обявено от Международната федерация по вдигане на тежести снощи, макар че спортният министър Красен Кралев го оповести по-рано през седмицата. Решението е взето от Изпълнителния комитет на федерацията на заседание в американския град Хюстън, след като е получен подробен доклад от антидопинговата комисия. 

През март 11 български щангисти бяха отстранени от състезания заради наличието на анаболни стероиди в организма. Изненадващата проверка беше хванала осем състезатели от мъжкия ни отбор и три от женския. Макар по-късно да стана ясно, че препаратът е попаднал в организма с хранителна добавка, заразена при производствения цикъл, клеймото остана и сега води до сурови наказания. 

Други отстранени от олимпиадата

Освен България, до летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през догодина няма да бъдат допуснати щангисти от Хондурас, Панама, Гватемала, Сиера Леоне и Таджикистан. Спортистите от тези държави не се представили информация за местонахождението на система за антидопингова администрация и мениджмънт. 

Заради многобройни допингови нарушения Румъния е лишена от една квота за олимпиадата в Рио.

Източник: OFFnews