Хилари Клинтън настоява за по-агресивни действия срещу "Ислямска държава"

САЩ могат да се справят с "Ислямска държава" за по-кратко време, отколкото им бе нужно за "Ал Кайда". Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери пред репортери, цитиран от Ройтерс.

"Ние ще победим "Ислямска държава". Както сме казвали и друг път, това ще отнеме време. Поведохме борба срещу "Ал Кайда" през 2001 г. и ни бяха нужни няколко години, за да ликвидираме Осама бин Ладен и най-висшето ръководство, и да ги неутрализираме като ефективна сила. Надяваме се да се справим с ИД много по-бързо и смятам, че сме в състояние да направим това", заяви Кери.

По-агресивни действия срещу ИД

За по-агресивни действия в борбата срещу ИД се обяви и кандидатът за президент Хилари Клинтън. Според нея е необходимо да се засили военновъздушната операция в съчетание с разполагане на сухопътни войски.

Виж още: Кой всъщност стои зад атентатите в Париж?

В реч в Ню Йорк Хилари Клинтън направи най-подробното представяне на възгледите си досега за това как да се противодейства на екстремистите, които разширяват дейността си. Групировката пое отговорност за нападенията в Париж миналата седмица, при които загинаха 129 души.

Според Клинтън е време за нов етап в борбата с "Ислямска държава", който да включва по-ефективна военновъздушна операция начело със САЩ, "съчетана със сухопътни сили, които всъщност да отвоюват по-голяма територия".

По думите й за тези усилия ще е нужно засилване на разузнавателните действия, което да включва повече говорещи арабски кадри с опит в района и техническо оборудване.

Виж още: САЩ са готови за сухопътни атаки срещу "Ислямска държава"

Нашата цел не е да възпрем или да удържим ИД, а да я победим и унищожим, каза Клинтън, като използва акроним на "Ислямска държава".

Думите ѝ могат да бъдат разглеждани като косвена критика към Обама, който дни преди атентатите в Париж каза, че групировката е удържана.

Клинтън заяви, че за да бъде победена "Ислямска държава", ще са нужни повече сухопътни сили за борба с групировката, провъзгласила халифат в Сирия и Ирак.

Клинтън не уточни дали това би трябвало да включва повече американци, но даде да се разбере, че по-голямата част от битката би трябвало да се изнесе от местни сили.

ИД заплашва Вашингтон

Междувременно "Ислямска държава" разпространи в четвъртък видео, чрез което отправя заплаха да "почерни" Белия дом. На записа ислямистите заплашват президента на САЩ Барак Обама и френския му колега Франсоа Оланд и заплашват да взривят Белия дом.

В 6-миинутната нова порция пропаганда на ИДИЛ се виждат двама мъже, които заявяват, че "Франция е първата, а Вашингтон ще бъде следващият".

Виж още: Седем факта за "Ислямска държава"

Брадат мъж се обръща към французите със следните думи на арабски с превод на английски:

"Започнахме с вас и трябва да завършим с т.нар. Бял дом, който чрез нашия огън ще превърнем в черен".

Източник: "Ройтерс", "Фокс Нюз"