Пентагонът променя стратегията си за борба с джихадистите

Месец след като започнаха руските бомбандировки над враговете на режима в Сирия, от САЩ заявиха, че са готови променят стратегията си за борба с "Ислямска държава", включително и вкарвайки в действие преки сухопътни атаки, съобщава Би Би Си.

Това стана ясно от изказване на министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър. По негови думи американската армия ще засили въздушните си атаки срещу "цели с висок профил". 

Освен това Картър каза, че представители на Иран ще бъдат поканени за пръв път на международните преговори за прекратяване на конфликта в Сирия. Министърът направи изявлението си пред Комисията за въоръжените сили към Сената само седмица, след като американски и иракски специални части спасиха повече от 70 пленници на "Ислямска държава" в Ирак.

"Няма да се поколебаем да подкрепим боеспособните си партньори в нападения при удобен случай срещу ИД или в директни мисии срещу групировката – независимо дали по въздух или по земя", каза Картър.

Виж още: Руска синоптичка: Времето в Сирия е идеално за бомбандировки

По думите му САЩ планират да засилят въздушната си кампания с допълнителни изтребители.

Водената от Щатите коалиция започна въздушните си удари срещу позиции на групировката в Ирак и Сирия миналата година. Тогава президентът Барак Обама заяви, че целта на кампанията е „влошаване на състоянието и в крайна сметка унищожаването на "Ислямска държава“.

Източник: Би Би Си