Към куриозните случки през последното десетилетие у нас добавяме още две от тази седмица

В столичния Южен парк могат да се наблюдават разнообразни видове птици, но бдителни зрители на Би Ти Ви сигнализират за нов обитател - прасе. Михаил Петров се натъкнал на животното в сряда сутринта и го заснел с камерата на телефона си.

Коментарът му: "Сняг няма, но моето коледно настроение вече дойде:) Както си седя на спирката на булевард "Петко Ю. Тодоров" до СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ "Гоце Делчев", изведнъж едно ПРАСЕ пресече булеварда и направо в Южен парк ха хха ха. WTF, си помислих аз, но реших, че кметът на елитния квартал "Лозенец" е решил да прави нестандартни подаръци на избирателите си, като пуска БЕЗПЛАТНИ ПРАСЕТА:) Колежка ми сподели, че снощи прасето се е разхождало до мол Paradise:)"

Междувременно телевизията съобщи, че цяла нощ полицията е издирвала по русенските улици... елен. На тел. 112 постъпили няколко сигнала, че такова животно е забелязано да се разхожда навън. Първото обаждане било в 1,20 ч., като гражданинът е съобщил за елен, който се движи по ул."Чипровци".

По-късно постъпил сигнал, че еленът е видян в жк "Изток" към края на града. Незабавно били уведомени полицията, Изпълнителната агенция по горите и общинският отдел "Биоразнообразие". Представителите на институциите са обходили района, но не са открили животното.

Преди 10 години подобна куриозна поява на дивеч имаше в друг дунавски град - Силистра, когато в една априлска сутрин цяло стадо диви прасета доплувало до брега - вероятно от наводнен остров в румънската акватория. Животните били повече от 20. Първо ги забелязала охраната на паркинга при крайбрежен хотел, предаде тогава БНР.

При гонитбата с полицейски патрули и екипи от Гражданска защита и лесничейството дивите прасета нахлули в двора на болницата и Спешния център. В крайна сметка се разминало без пострадали хора, били засегнати само автомобили и счупена витрина на магазин. Трима от "нашествениците" били убити.

Виж още: Прасешки истории

Близостта с природни паркове често водят до сблъсък на дивата фауна с цивилизацията - както епичната случка от началото на туристическия сезон на Златни пясъци през 2007 г. Тогава глиган изскача на пътя над курорта Златни пясъци и напада микробус. След като било подгонено от полицаи с патрулни коли, животното не се върнало в гората, а поело в обратна посока, към морето.

След като стигнало до плажа, където имало стълкновение с германец, отървал се с леки наранявания, 100-килограмовият звяр влязъл във водата. Там бил атакуван от борда на частен катер, хванат с примка и след удар с прът се удавил безславно пред очите на стотици туристи.