В Европейския парламент темата с местенето на часовника се обсъжда сериозно

Да се премахне ли лятното часово време? Над този въпрос протекоха днес обсъжданията в Европейския парламент. 

За момента няма достатъчно основания Европейската комисия да отмени лятното часово време, заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц, като по този начин разпали още повече дебатите.

Евродепутати от различни политически сили обявиха отношението на комисията към проблема за скандално, абсурдно и дори - иронично. Според тях Европейската комисия пренебрегва здравето на хората, което е недопустимо.

Тежки коментари срещу лятното часово време

Председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Павел Свобода се изказа остро срещу смяната на времето.

"Проучвания на девет европейски университета показват, че промяната към лятно часово време води до здравнословни проблеми. Много европейци са на мнение, че въздействието е лошо - те не могат да спят, имат храносмилателни проблеми, страдат от депресия. Всичко това може да доведе до диабет и затлъстяване. Лятното часово време освен това се отразява много зле на хората, които страдат от аутизъм", коментира Свобода и допълни:

"Освен това 131 млрд. евро се изразходват за медикаменти и други средства за справяне с промяната. Комисията заявява, че държавите членки досега не са се оплаквали, следователно няма защо да се обръща внимание на такъв незначителен проблем. Очевидно за комисията здравословните проблеми на 20% от гражданите нямат никакво значение. Комисията също така не обръща внимание на огромните разходи, които се правят. Това е скандално!".

"Експертите са единодушни. Доводите в полза на смяната на времето са поставени под въпрос от учените. Няма никакви научни факти, които да доказват ползите от преминаването към лятно часово време. Първоначалните доводи бяха свързани с пестенето на енергия. Проучванията обаче сочат, че този ефект вече не е налице. Вместо да получим положителен ефект, ние по-скоро я пилеем. Трябва да се сложи край и да се запитаме има ли още смисъл тази система за промяна на времето", обясни германският евродепутат Михаел Крамер.

Виж още: Преместихте ли стрелките с час назад?

Проучвания сочат, че при смяната на часовото време броят на катастрофите се увеличава с 48%. Смяната на часовото време се отразява негативно върху децата, образователния процес в училище, туризма и икономиката като цяло. Всички евродепутати в изказванията си призоваха Еврокомисията да преосмисли директивата, която по думите им е остаряла, и да се прояви загриженост към здравето на хората и икономиката.

Изслушано е всяко мнение

В отговор еврокомисарят по транспорта Виолета Булц отговори, че е разговаряла поотделно с държавите членки, за да разбере какво е тяхното мнение и има аргументи "за" и "против" лятното часово време.

"Наистина доста от проучванията се съсредоточават върху потенциалните отрицателни последици за здравето, но все още няма нищо убедително. Аз се вслушвам в думите ви, уверявам ви в това, но основната ми цел е да се запази единният пазар, което означава решението по този въпрос да бъде единодушно и да се вземе на европейско ниво от всички, затова на този етап комисията не обмисля промени по действащата директива", добави тя.

Виж още: Смяната на времето е изключително опасно за здравето

Еврокомисарят допълни, че ако се получат нови данни като част от един по-систематичен подход, ЕК е готова да преразгледа позицията си.

Източник: "Дарик"