Според медиците промяната на часовото време е изпитание за сърцето, нервите и стомаха

Причината изглежда елементарна на пръв поглед - будим се с час по-рано при лятното часово време, но и заспиваме по-рано вечер. Какво толкова? Да, ставаме час по-рано, за да сме в крак с новия часови график, но организмът продължава да заспива по „нормалното" време - с час по-късно, заради създадения през есента и зимата стереотип. 

Много хора смятат, че за регулирането на биологичния им часовник е нужна не повече от седмица. Това е така, но в най-добрия случай, казват експертите. Голяма част от хората разстройват съня си за много по-дълго време- за месец, дори и за повече.

Смяната на времето е най-опасно за децата и старите хора и тези, които са под постоянен стрес или страдат от хронични заболявания. Особено чувствителни са тези от нас, които страдат от сърдечносъдови заболявания и диабет. Статистиката сочи, че в понеделника след смяната на времето сърдечносъдовите проблеми скачат с 60%. Потърсилите спешна помощ със сърдечна аритмия, хипертония или инфаркт се увеличават двойно. Медиците свързват изместването на стрелките с и факта, че през април-юни са най-много случаите на инфаркти и инсулти.

По данни на СЗО смяната с лятното часово време предизвиква безсъние при 40-45% от хората в Европа, включително и в България. Пълноценният сън е изключително важен за почивката на сърцето, което нощем работи на „щадящ режим". Докато спим, епифизата отделя ценния хормон мелатонин, необходим за правилното функциониране на ендокринната система. Мелатонинът, известен още като хормона на младостта, циркулира нощем в кръвта и обновява клетките. 

С превъртането на стрелките започват и психологическите проблеми- тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Психолозите казват, че всички преживяваме несгодите от промяната на времето, но не всички ги отчитаме и признаваме. Едни ги усещат по-осезателно, други - по-малко. Тези, които ги преживяват по-силно, са отпаднали, трудно се концентрират, лесно се изморяват, стават раздразнителни, неща, които са вършили с лекота, почват да им струват усилия, правят много грешки и в работата си.

Друга статистика сочи, че с около 10% се увеличава броят на пътнотранспортните произшествия непосредствено след смяната на часовото време.