Най-голяма вяра в управлението и демокрацията има във Фиджи и Афганистан

У нас хората почти напълно не вярват, че политиката се прави по волята на народа като суверен. Това показва изследване на "Галъп интернешънъл" за нагласите на жителите в 62 държави спрямо демокрацията. 

Около 79% от българите не вярват, че страната се управлява по волята на народа.

По този показател влизаме в челната тройка на скептиците по света, като ни изпреварват само Армения (90%) и Латвия (85%). Непосредствено след нас са Мексико (75%), Босна и Херцеговина (74%), Ливан (73%) и др.

Едва 17% от българите застават на обратното мнение - че управлението се води от гласа на гражданите. Най-голяма вяра в управлението има в страни като Фиджи (88%), която допреди няколко години беше управлявана от военна диктатура, Афганистан (80%), където все още не може да се установи стабилно управление и в комунистически Виетнам (79%). 

Изследването не предоставя обяснение на феномена. Социолозите само посочват, че неверието в тезата за народа като суверен е най-силно изразено в Източна Европа (55%), Западна Европа (56%) и Латинска Америка (58%). Обратната теза се застъпва най-вече в Източна Азия (69%) и Западна Азия (60%). В останалата част от света, вкл. конфликтните региони на Близкия изток и Северна Африка, настроенията са по-равномерно разпределени.

Виж още: Вече 8 години демокрацията в България запада

Въпреки че хората у нас и по света са критично настроени към начина, по който работи системата, те принципно одобряват демократичното управление. 52% от българите смятат, че въпреки недостатъците му това остава най-добрият политически модел.

Несъгласните са 32%, а цели 16% не могат да дадат отговор. И в тази категория България се нарежда сред скептично настроените страни - средно за всички държави, в които е проведено изследването, демократичната система се оценява положително от 76 на сто от запитаните. Най-радушно се гледа на демокрацията в Северна Америка (82%), Западна Европа (80%) и Африка (80%), а най-трудно се приема в Северна Азия (55%). У нас, както навсякъде, доверието в демокрацията е най-високо сред хората с по-добри доходи и перспективи.

Виж още: Къде в България има най-много корупция

"Проучването установи, че демокрацията не се е провалила като норма, но не се възприема единодушно. Тези, които са живели в демократичен ред най-отдавна, особено в Европа, най-много се съмняват в идеята, че тяхната страна се управлява според волята на народа", обобщават социолозите.

Източник: "Галъп интернешънъл", в. "Сега"