Анкета изследва нивата на корупция по места в страната

Корупцията е основен проблем на България и е в основата на голяма част от проблемите в бизнес средата и икономиката като цяло. Проучване "Барометър България" изследва отношението на обществото към нивата на корупция, корупционните скандали в общината, доверието в партиите и политиците на местно ниво.

Така според изследването Най-високо ниво на корупция е отчетено в Русе, като 50% от анкетираните русенци отговарят, че им е искан подкуп. На следващите позиции се нареждат Велико Търново, Пловдив и Стара Загора.

Корупцията в София

София е градът с най-ниско ниво на корупция. Около 21% от анкетираните са отговорили, че корупцията в столицата се увеличава, докато 18% мислят, че тя намалява. На въпрос дали им е искан подкуп, 25% от анкетираните софиянци отговарят утвърдително.

Според запитаните в София, най-високо е нивото на корупция в данъчната администрация, а в Стара Загора, Пловдив и Русе най-много корупция има в общинската администрация. Във Велико Търново нивото на корупцията е най-високо в сферата на здравеопазването.

Виж още: Вече 8 години демокрацията в България запада

"Нивото на искане за подкупи в София спрямо другите градове е най-ниско - то е около 25%. Хората обясняват, че им е искан подкуп по един или друг повод. Средно за България нивото на корупция е 30-31% - това са данни на европейско изследване и там сме пак на първо място по даване на подкуп. Най-висока е корупцията в община Русе, но и в другите общини тя е над средното ниво. Администрацията в общината е на първо място като най-корумпирана, най-често се искат подкупи оттам", обясни Николай Николов от "Барометър България".

Според европейските данни България продължава да бъде една от най-корумпираните страни в ЕС.

Виж още: Първа ефективна присъда срещу корумпиран магистрат

Анкетата е проведена в София, Русе, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

Източник: "Дарик"