Информация и съвети, които могат да са ви полезни, ако планувате отпуск в Гърция

Гръцката криза е в новините по целия свят. Ще остане или ще излезе южната ни съседка от еврозоната е водеща тема за всички новини и живо ни интересува. Покрай новинарската част обаче често забравяме ежедневната.

Все още банките в Гърция остават затворени, като на човек се полага да тегли по 60 евро на ден. За българите това не е нещо чак толкова скандално, особено при условие че у нас има хора, които с 60 евро трябва да изкарат половин, а понякога дори и цял месец. Но тук по-скоро трябва да си зададем въпроса какво може да се купи за 60 евро в Гърция?

Освен това южната ни съседка е водеща туристическа дестинация и много хора са си направили резервации за почивка там, много преди Ципрас и компания да се впуснат във фронтална атака срещу кредиторите си. OXI или не, пред страната предстоят тежки реформи и това няма как да не се отразява върху цените на различните стоки и услуги. Това пък засяга всички туристи, включително българските.

Izgled-ot-hora-ostrov-mikonos-malkata-venetsiya

Всички тези фактори водят към един въпрос - какви са цените в Гърция?

Когато сме туристи там, едно от основните неща, които ни интересуват, са цените в ресторантите, хотелите, наеми за апартамент (ако сме за малко по-дълго), както и цените за бензин, билети за фериботи, както и обикновени продукти от ежедневието.

Въпреки че най-често избираме хотела, където ще отседнем, доста преди да заминем, знаем, че стават и грешки и може да се наложи да се настаним в друг хотел. Най-евтините нощувки варират около 15 евро за хостели и достигат до около 75-80 евро за семейни хотели.

Ако искате да наемете апартамент в някой от големите гръцки градове като Солун или Атина, месечният наем там за едностаен апартамент варира от 200 до 300 евро в зависимост от квартала. За тристаен отново в същите градове наемите са между 350 и 600 евро, като отново локацията.

Benzinostantsiya

Средните цени на бензина са 1,58 евро за литър А95 и 1,70 евро за литър А98. Дизелът се продава средно за 1,24 евро за литър, а газта е с цена 0,72 за литър. 

Официално дебитните и кредитни карти в Гърция все още не са отхвърлени и на теория би трябвало да бъдат приемани на всички места, на които по принцип има пос терминали. Въпреки това е най-добре да се запасите с пари кеш, тъй като има и голяма вероятност да попаднете на бензиностанции, където няма да приемат вашата дебитна или кредитна карта.

По темата с тегленето на пари от банкомати и плащането с дебитна или кредитна карта от Министерството на туризма ни съветват: 

"По отношение на кредитни и дебитни карти на чуждестранни банки няма ограничения за теглене в брой от АТМ (банкомати). Също така няма ограничения за плащания с кредитни и дебитни карти в търговски обекти, независимо от банката-издател на картата. Въпреки това е препоръчително пътуващите в Гърция български граждани да разполагат с достатъчно парични средства в брой, тъй като пред банкоматите почти през цялото време има опашки от чакащи граждани, а е възможно, особено в отдалечени курортни места, да са изчерпани наличните пари в устройствата."

Към момента бензиностанциите функционират нормално и няма недостиг на горива. Не е препоръчително превозването на горива (бензин или дизел) в туби от България, с цел избягване на проблеми с полицейските органи.

Feribot-plavasht-mezhdu-gratskite-ostrovi

Ако използвате локален градски транспорт, билетът би ви излязъл между 1 и 2 евро, като по курортите билетите са по-скъпи. В Гърция един от най-популярните видове транспорти е фериботният. Цените на фериботите зависят много, като тук, тук и тук можете да проверите конкретния курс, който ви интересува. Най-добре отново плащайте кеш.

Един обяд в ресторант среден клас в гръцката столица Атина би ви струвал между 30 и 40 евро, като това ще включва супа, основно, десерт и напитка. Цените за цялата страна варират между 25 и 50 евро в зависимост от различния град и ресторант. Само за основно цените са между 6 и 15 евро.

В популярния за много българи Халкидики обичайния обяд от три части би ви излязъл средно 40 евро. Ако е само от едно ястие - 11 евро. В Кавала цените са далеч по-леки - 21 евро средно за обяд от три ястия и 8 евро за единично ястие.

Цената на едно капучино в обикновено заведение е между 2,50 до 4,50 евро, на бутилка кола (330 мл) - 1 до 2,5 евро, а минералната вода е с около 0,5 евро. Една бира от местните марки струва около 2 до 4 евро, а от вносните - 4-6 евро.

Restorant-v-korfu-gartsiya

Цените във веригите за бързо хранене варират около 4-6 евро за меню (картофки, хамбургер, кола). По някои курорти като Халкидики едно подобно меню може да струва двойно по-скъпо - 12 евро.

Ако пък отидете на бар в някой от курортите, един коктейл може да ви струва между 12 и 20 евро, а малко уиски - между 7 и 20 евро в зависимост от марката.

Ако пък искате да отидете на кино, тогава ще трябва да си приготвите около 7-8 евро, като цените могат да достигнат до 15 евро. Ако пък искате да посетите театрална постановка, средно билетите вървят по 20-30 евро.

По време на престоя в Гърция може да ви се наложи да си купите обикновени продукти от супермаркета - дали ще е обикновен хляб, бутилка вода, килограм ябълки/портокали, кутийка бира и т.н. 

Един хляб в супермаркетите в цяла Гърция би ни струвал между 0,5 и 1,2 евро, водата (1,5 л) - 0,4 до 1,6 евро, килограм ябълки - около 1,5 евро, килограм портокали - около 1 евро, кутийка бира (гръцка) - около 1,2 евро, а бутилка от 2 л безалкохолно - около 2 евро. Търговските обекти са заредени, няма недостиг на хранителни продукти.

Kashta-s-magazinche-v-mikonos

Препоръчително е пътуващите български граждани с хронични заболявания да са подсигурили необходимите им медикаменти за престоя им в Гърция, тъй като има индикации на места за недостиг на определени лекарства. Така че ако страдате от някакво хронично заболяване, по-добре си носете лекарства със себе си.

Обичайните лекарства за настинка, болки в гърлото, болки в корема и т.н. в Гърция струват между 3 и 7 евро.

Тук можете да намерите и препоръките на Министреството на туризма за всички, които смятат да пътуват до Гърция.

Kraybrezhna-terasa-na-ostrov-mikonos

Източник: Bulevard.bg, по данни от Евростат, numbeo.com, expatistan.com, autotraveler.ru