Бившият прокурор от Шумен Румен Пенев влиза в затвора за подкуп

За пръв път имаме ефективна присъда на магистрат заради подкуп. Вчера Върховният касационен съд наложи наказание от 3 години лишаване от свобода за подкуп на прокурора от РП-Шумен Румен Пенев.

Делото приключва три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен, съобщи "Правен свят".

Присъди

Пенев е признат за виновен по чл. 304б, ал.1 от НК - "Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева."

Настоящето решение е трето по ред, след като с две предходни свои решения ВКС върна делото на Софийски апелативен съд за ново разглеждане само в частта относно размера и начина на изтърпяване на наказанието.

ВАС измени решението, взето от Софийския апелативен съд, постановяваше присъда от 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Причината - Искане на подкуп

През октомври 2011 г. прокурор Пенев е поискал подкуп от 25 хил. лв. от адвокат Найден Николов, за да може да подмине образувано срещу него производство за документна измама.

Прокурор Румен Пенев беше арестуван в центъра на Шумен с белязани пари.

Източник: "Правен свят"