Въпросът, станал нарицателен за протестите срещу назначаването на сина ѝ за шеф на ДАНС, е на път да стане нейна търговска марка

Любимият въпрос на Лято 2015 #Кой е на път да се превърне буквално в запазена марка. Дружеството "Пресмаркет", управлявано от майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева, е подало заявка за запазване на марката "КОЙ", съобщи в блога си финансовият журналист Мирослав Иванов.

Към момента заявката е, изпратена в Патентното ведомство на 30 април 2015 г., е със статус "неплатени такси". От "Пресмаркет" са отправили претенции и за правата върху изписването на марката на латиница - KOJ.

Патент върху дума

Процедурата за регистрация на марки изисква да се подаде заявка в Патентното ведомство. То от своя страна трябва да проучи 2 неща - първо - дали някой вече не използва тази марка, и второ - дали изобщо тази марка подлежи на регистрация, защото се приема, че върху някои думи и словосъчетания (например България) не може да има права.

Случаят с "КОЙ" обаче едва ли е такъв. От 2000 г. до 2010 г. фирмата "Алба С" е държала правата върху словната марка "КОЙ", но патентът е изтекъл, без да бъде подновен.

КОЙ стана нарицателно по време на протестите през 2013 г., които започнаха след назначаването на сина на Ирена Кръстева - делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Манев и партнърс" потвърждават

Малко след като новината беше обявена от Иванов, Александра Семерджиева от юридическата кантора "Манев и партнърс" написа във личния си профил във Фейсбук следното съобщение:

Заявката е правена от нас - отлично знаете, че се грижим за марките на групата на Ирена Кръстева. Целта е да се запази действието на вече регистрирана марка "Кой?", под която Блъсков издаваше едноименно списание преди десетина години. Тя изтече през 2010 г.

Вярно е, че е налице съвпадение с едноимения хаштаг, но освен че грешката е забавлително вярна, тук няма нищо друго интересно.

Източник: "Финансови смислици", OFFnews